Blogolj!

Kulcsaink egymáshoz – egy kiállítás elé

Alma

Kulcsaink egymáshoz– egy kiállítás elé

Egy kis kulturális kimozdulásra vágytam a héten. Szerencsére egy kedves barátunk, Gulyás Gábor meghívására elmentem Szentendrére, ahol Chiharu Shiota japán képzőművész kezdte el Emlékeső című művét építeni.

A Szentendrei Képtár ad otthont ennek a különleges kiállításnak, melyet a művész képeiből készült válogatás kísér a szemközti Kmetty Múzeumban.

Chiharu Shiota – bár 20 éve Berlinben él – eredeti japán felfogás szerint indult neki legutóbbi installációjának. Elmondása alapján egy közeli hozzátartozójának halála kezdte el mozgatni kreativitását, ami kapcsán a kulcsok gyűjtésébe kezdett – mely ennek az installációnak a lényegét adja..

A kulcs Shiota számára is több jelentéssel bír. Egyrészt a kulcs különféleajtók nyitására szolgál: értsük itt a lelki fejlődés, változás állomásait, vagy akár az utat az ismeretlenbe, az újdonságok megismerésének, a küszöbök átlépésének lehetőségét teremti meg. Másrészt a kulcsban a művésznő magát, az embert látja. A kulcs formáját, az emberi fej és test motívumához hasonlította.

Saját, személyes élményéire támaszkodva a kulcsot az emlékekkel köti össze.

A japán kultúrában a piros fonál kapcsolatot jelent, az összeköttetést szimbolizálja. Installációjának az alapjai is ezek. A kulcsokat összekötő fonal, az emlékezés szálát jeleníti meg. Kuszasága az emberi kapcsolatok, az emlékek sokféleségét mutatja.

Akkor állt neki a temérdek piros fonal szisztematikus felépítésének mikor odaértem. Ezekre függeszti majd fel azt a majd 22 ezer kulcsot, melyet már itt, Magyarországon gyűjtöttek neki a kiállítás rendezői. Ezek a kulcsok megannyi személyes emlék őrzőjeként – egy japán művész keze nyomát viselve – magyar emlékeket szimbolizálnak majd a tárlaton.

Ottjártamkor épp születőben volt a mű, amely izgalmas, érdekes lehetőségeket rejt magában. Nem tudom, nem tudhatom, hogy milyen lesz a végeredmény, de az már most látszik, milyen monumentális munkát igényel.

Május 12-én este hatkor mindenesetre kiderül. Akkor nyílik ugyanis az októberig látható kiállítás.

A színfalak mögé történt bekukucslás alapján mindenkinek bátran ajánlom! Elgondolkodtató, emlékeket felidéző, szinte meditatív installáció lehet ez.

Hogy az lett-e, azt majd megnyitó után megírom. Mert én mindenképpen visszamegyek!

Címkék: Galéria, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/27114/pics/lead_800x600.jpg
Galéria,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?