Blogolj!

Érdemes kulturálódni a következő két hétben

Alma

Nyilvánosságra hozta a Magyar Művészeti Akadémia a közreműködésükkel megvalósuló kulturális programokat a következő két hétből. Változatos a kínálat, érdemes belőlük szemezgetni.

2016. április–június – 100 magyar dokumentumfilm X. – Hallgatásra ítélve

Tiltott ügyek, tiltott filmek, tilos témák. Ezekkel az ismételt jelzőkkel lehetne körülírni a Magyar Művészeti Akadémia válogatásában futó sorozat legújabb blokkjába rendezett filmjeinek sorsát. Az ebbe a csokorba gyűjtött műveket vagy hosszú időre betiltották, vagy a politika nem nézte jó szemmel a készülésüket. Bűn és hallgatás – ez a két fogalom jellemzi mindegyiküket. Ha pedig egy filmes, egy vérbeli dokumentarista bűnbe ütközik, azonnal a kamerája után nyúl. 2016. április 25-tõl hétfőnként az Uránia Dísztermében!

A filmklub vetítéseinek helyszíne: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.), Díszterem

2016. június 6., 18 óra – Málenkij robot (ff · 1987 · 177’) rendező: Gulyás Gyula, Gulyás János · operatőr: Gulyás János

2016. június 13., 18 óra – Dunaszaurusz (színes · 1988 · 144’) rendező, operatőr: Csillag Ádám

 

2016. június 6–13. – Magyar kulturális hét Pozsonyban


Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében immár harmadik alkalommal kerül sor aTöbb mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét elnevezésű magyar kulturális hét megrendezésére Pozsonyban. Az eseményen bemutatásra kerülő kiállítások a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jöttek létre.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, Orosz István, Farkas Ádám és Aknay János kiállítással vesznek részt a rendezvényen. Bogányi Gergely zongoraművész, az MMA tagjának hangversenye a magyar fejlesztésű Bogányi zongorán június 13-án, a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében lesz.

 

2016. június 7. – július 3. – Kassai kincsek

A Kassán található Kelet-szlovákiai Múzeum ma Szlovákia legnagyobb és legjelentősebb múzeumai közé tartozik. Gyűjteményében 456 652 db tárgyat őriz a természettudományok, régészet, néprajz, történelem és művészettörténet, éremtan, iparművészet világából és más területekről. A „Kassai kincsek – válogatás a Kelet-Szlovákia Múzeum gyűjteményéből" c. kiállításon a legértékesebb darabok kerülnek bemutatásra a Vigadó Galériában.

A kiállítás megnyitójának időpontja: 2016. június 6., hétfő, 17 óra

Helyszín: Pesti Vigadó – Vigadó Galéria, földszint (Budapest V., Vigadó tér 2.)

 

2016. június 14. – Akadémikusportrék: Mécs Károly színművész és Eősze László zenetörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az áprilisban kezdődő vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozitermében. A sorozat következő vetítési napján az „Álmában nevet" /Portréfilm Mécs Károly színművészről/ (Rendező: Sára Júlia, 2014) és az Eősze László zenetörténészről készült MMA-portréfilmeket vetítjük.

Helyszín: a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozitermében

A vetítés kezdése: 2016. június 14. (kedd) 17.00            

 

2016. június 9-13. – 87. ünnepi könyvhét

A budapesti központi helyszínen, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik.

június 10., péntek 17.00 óra

A Magyar Napló könyvújdonságainak bemutatója

Ferdinandy György, az MMA rendes tagja Kagylócska – Egy szerelem története (kisprózák),

Szentmártoni János, az MMA levelező tagja Szomjúság (regény)

június 12., vasárnap 15. 00 óra

Albert Gábor, az MMA rendes tagja dedikálása a Pont Kiadó sátrában. 

A program folyamatosan frissül!

                                                                                 

2016. június 4. – In memoriam Deim Pál (1933–2016) – alkalmi kiállítás és felolvasás a Barcsay Múzeumban

Alkalmi kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának emlékére a Barcsay Múzeumban – a Ferenczy Múzeum Centrum gyűjteményében lévő művekből: 2016. június 3–5., naponta 10-től 18 óráig.

Felolvasások a nemrég elhunyt művész emlékére: 2016. június 4. 10.30–12.00

Helyszín: Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.

 

2016. június 7. – Czakó Gábor könyvbemutatója Békásmegyer-Ófaluban

Tomaji Attila költő mutatja be Czakó Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának Gyepü című, a könyvhétre megjelent könyvét.

Időpont: 2016. június 7., 18.30 óra

Helyszín: Szent József Ház (Békásmegyer-Ófalu, Templom u. 20.)

 

2016. június 10. – Liszt Ferenc utazásai a reformkori Magyarországon

A Magyar Művészeti Akadémia és az Eötvös József Könyvkiadó közös könyvbemutatója. Dömötör Zsuzsa – Kovács Mária, Mona Ilona és Sziklavári Károly: Liszt Ferenc utazásai a reformkori Magyarországon című könyvét dr. Ittzés Mihály és a könyv tanulmányainak szerzői mutatják be a Liszthez kötődő legfontosabb magyarországi épületben, számos nagy jelentőségű koncertjének helyszínén, az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

A bemutató helyszíne és időpontja:

Pesti Vigadó (1051 Bp., Vigadó tér 2.) Könyvtár

2016. június 10. (péntek) 17.00 óra

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/27720/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?