Blogolj!

Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus – Anna and the Barbies Utópia turné

Alma

UTÓPIA című hetedik albumával, jelentkezik az Anna and the Barbies zenekar, amely köré egy összművészeti, vizuális és zenei koncepciót építettek fel. A hetedik lemezt hét állomással, hét különböző helyszínen tárják a közönség elé. Ez a rendhagyó eseménysorozat pedig Pásztor Anna és csapata számára nem szokatlan, hiszen mindig is vadságukról, meghökkentő fizimiskájukról és előadásmódjukról voltak híresek. Ez most sem volt másként. A lemezbemutató-sorozat második etapján jártunk.

Amikor az Anna and the Barbies-nak olyan eseményhez van köze, ami különböző performanszokat, „láncra vert költőket és feldarabolt énekeseket” ígér, mindezt a Vágóhídon, akkor már tudjuk, itt unatkozni nem fogunk. Nem csak a szokatlan helyszín, hanem a megvalósítás is felkelti az ember érdeklődését, pláne ha még minikoncert és kézműves sör is jár a rendhagyó sajtóeseményhez.

Nem is csalódtunk, hiszen a megkopott Vágóhíd bejárata fölé magasodó szobrok már a legelején megadták azt a bizonyos enyhén szürreális hangulatot, ami ehhez kell. Amikor pedig az izzasztó hőség után a mészárszék hűvöskés labirintusaiban is felforrni látszott a levegő, tudtuk, hogy jó helyen vagyunk, az Anna and the Barbies-féle extremitás garantált. A különböző termeken és folyosókon áthaladva – ahol néma szamurájok figyelték minden mozdulatunkat – lassan eljutottunk a végállomásig, ahol elkerített, szerzetesruhába öltözött költők mantrázása közben a szomszédban bizarr, gázmaszkos nők (közülük egyik az énekesnő) mutatták be késes-döfködős mutatványukat, miközben a hátunk mögött a zenekar is megérkezett. Miután Pásztor Anna kiszabadult a kések fogságból, csatlakozott zenésztársaihoz, és a tőle megszokott extrém külsővel, hajruhában, hatalmas lakk magassarkúban, elkezdett zúzni a csapattal. Nem volt megállás; a koncert alatt már készült is az esemény záróakkordjaként egy újabb mutatvány, ahol Anna lángoló fáklyával meggyújtott rudakkal döfte át „kolléganőjét”, aki nem sokkal előtte még az énekesnő fejébe szurkálta a késeket egy dobozban.

A produkciók cirkuszi mivolta nem véletlen, hiszen a zenekar a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével készült az eseményre, így nem csoda, hogy a látványorgia és a profizmus nagyszerű összhangba került. Az összművészeti sokadalom a kortárs írók és költők szereplésével teljes, mivel az esemény másik együttműködő partnere az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, egy olyan irodalmi műhely, ahol a tehetséges alkotóknak igyekeznek publikálási lehetőséget biztosítani.  

A lemezbemutató-sorozat célja, hogy a valóságot úgy mutassa be, hogy közben személyes és társas létünket is megvizsgáljuk. Ahogy az énekesnő fogalmaz: „Az egyes fellépéseken az interaktivitásnak kulcsszerepe lesz: mindez segít megérteni a valóságot, amelyben élünk, segít szembenézni azzal, és megfogalmazni személyes és társadalmi valóságigényünket. Ezek bár lehetnek kissé utópisztikusak, mégis egy kicsit közelebb kerülünk hozzá, ha már arra rájöttünk, hogy az álmok oszthatók, egymás szellemi és érzelmi terének bérlőivé válhatunk, megszabadulva így a szorongató magánytól. A képzelet terét alakító költők, a fizikai határokat megcáfoló cirkuszi artisták, színészek játéka találkozik majd a zenében, mely a maga megfoghatatlanságában újradefiniálja – legalábbis egy ideig – helyünket és viszonyainkat.”

Az Utópia turné következő állomásai:

Június 17. – Barba Negra Track

Augusztus 1-2-3. – Woodstock az Ugaron, Ópusztaszer

Augusztus 20. – Budapest, Batthány tér

Szeptember 8. – Budapest Park

November 18 – Fővárosi Nagycirkusz, Budapest 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/27722/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?