Blogolj!

Szalay – Sokol – Picasso kiállítás nyílik pénteken

Alma

Augusztus 19-én nyílik a Várkert Bazár Testőrpalotájában a Szalay – Sokol – Picasso című kiállítás. A válogatás két olyan közép­-európai művészt mutat be, akiknek - bár személyesen sosem találkoztak - sorsa, világlátása és életműve megdöbbentő párhuzamokat rejt.

A magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója, Szalay Lajos (1909–1995) és a szlovák grafika enigmatikus alakja, Koloman Sokol (1902–2003) munkássága ugyanabból a földrajzi és szellemi közegből indult, sorsuk pedig megdöbbentő párhuzamokat rejt: életük jelentős részét az amerikai kontinensen töltötték, életművük gerincét az Egyesült Államokban alkották meg, miközben közép-európai identitásukat messzemenően megőrizték, sőt féltve ápolták.

 A kiállítás arra is rávilágít, hogy a hasonló életút mellett Szalay Lajos és Koloman Sokol alkotói szemléletét egyaránt meghatározta Pablo Picasso (1881–1973) hatása: bár más és más szempontból, de egyikük sem tudta kivonni magát a mester karizmája alól: Szalay életművében a rajzoló Picasso jegyei ismerhetőek fel, míg Sokol jobban kapcsolódott az expresszív Picassóhoz.

A kiállítás e két közép-európai művész sorsát, világlátását, művészetről vallott nézeteiknek rokonságát és munkásságuk stiláris és tematikus hasonlóságait, ugyanakkor jellegzetes különbségeit kívánja feltárni – mindezt nemzetközi kontextusba helyezve. A kiállítás anyagába közel 100 Szalay és 150 Sokol-mű, ezeken túl pedig 13 Pablo Picasso által készített alkotás került, és 2016. március 13-ig látogatható.

A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány – amely közel ötszáz Szalay Lajos grafikát őriz – és a Pozsonyi Városi Galéria szakmai összefogásának eredménye.

                                                                                                                            

A kiállítás védnökei:

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke

A kiállítás kurátorai:

Dr. SZABÓ Lilla, művészettörténész
Dr. Iván JANČÁR PhD, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója
Kosinsky Richárd, művészettörténész (KOGART)

Látogatói információk: 

Várkert Bazár Testőrpalota | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.

Honlap | website: www.kogart.hu | www.varkertbazar.hu

Facebook: facebook.com/kogart

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/29507/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?