Blogolj!

Zanzibártól a világ tetejéig – 70 éve született Freddie Mercury

Alma

Még csak 70 éves lenne Freddie Mercury, a Queen zenekar énekes-frontembere. Karizmája, tehetsége és nem utolsó sorban hangja és dalai a mai napig is kiemelkedőnek számítanak a zenei szcénában. Még így, halála után 25 évvel is.

A kis Freddie (eredeti nevén Farrokh Bulsara) az afrikai Zanzibárban született 1946. szeptember 5-én, szülei párszi indaiak voltak, és zanzibári költözésükre azért került sor, mert édesapja az ottani Brit Gyarmati Hivatalban kapott állást. Iskolába viszont már visszaküldték Indiába, ott egy bentlakásos intézményben tanult, ahol rendszeresen zongorázott és ez volt az az időszak, amikor komolyabban elkezdett érdeklődni a zene iránt. Meg is alapította első zenekarát, The Hectics néven.

Az általános iskola befejezését követően visszaköltözött szüleihez, ám hamar utazniuk kellett újra, mivel Zanzibárban 1964-ben forradalom tört ki, így családjával Angliába, pontosabban London egyik külvárosi részére költöztek.

Anglia a hatvanas években a zenei élet egyik központja volt, ekkoriban kezdtek mára már legendává alakult zenekarok, mint a The Beatles, The Rolling Stones, Black Sabbath illetve ez volt a hippi korszak csúcsa is. Nem csoda, hogy a zeneileg tehetséges Freddie sem akart „kimaradni a buliból”. Ebben az időben ismerkedett meg a Wreckage nevű banda énekeseként egy bizonyos Smile nevű zenekar tagjaival, vagyis Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal. Miután a zenekar feloszlott, Mercury egy újabb banda összehozásán ügyködött, és 1971-re John Deacon basszusgitárossal beindították a Queen nevű zenekart.

A Queen 1971-ben

Freddie Mercury ekkor már „hivatalosan” is a „világhírnév-kompatibilis” Freddie Mercury-ként lépett fel. Egy összetett, eklektikus hangzást akartak összehozni, ami egyszerre zeneileg és látvány tekintetében is letaglózó és néhol pszichedelikus. A zenei sokszínűségre való törekvése nem volt véletlen, hiszen ugyanúgy tudott rajongani Liza Minnelliért, mint példaképéért, Jimi Hendrixért. Kisebb-nagyobb hullámvölgyek után az átütő sikert a Bohemian Rhapsody című dalukkal érték el, ami tökéletesen jellemzi azt a sokszínűséget, amit Mercury-ék prezentálni akartak. A hetvenes években az opera és a rock műfajának keverése furcsának és rendkívül újnak számított, nem is beszélve a hozzá tartozó videóklipről, így a hatás sem maradt el: a Queen szárnyalni kezdett.

A nyolcvanas évek leginkább a popzenéről szólt, így a Queen is próbált ehhez igazodni. Ekkor jelent meg a könnyedebb hangvételű I Want to Break Free című számuk is, aminek klipjét a tengerentúliak nem igazán fogadták pozitívan. A női ruhába öltözött zenekari tagok kicsapták a biztosítékot az amerikai közönségnél, de ennek ellenére a szám hatalmas sláger lett. Ekkoriban Mercury megpróbálkozott újra az opera és rock ötvözésével és Montserrat Caballé operaénekessel készített is egy közös albumot Barcelona címmel, de a közönségnek ez még túl szokatlan volt, így nem fogadták kitörő lelkesedéssel.

Ha az amerikaiak nem is, de a Vasfüggönyön túl a Queen-imádat töretlen maradt. 1986-ban Budapestre is ellátogatott a zenekar, ahol hatalmas tömeg előtt léptek fel. Ekkor készült a mára már klasszikusnak számító felvétel is, ahol Freddie Mercury egy kedves gesztusként a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekli (puskázva a szöveget a kezéből) a közönségnek.

A nyolcvanas évek Mercurynak viszont nem csak a zenekari sikereket és kísérletezéseket jelentette, hanem a kicsapongást is. Szenvedélyes ember lévén rengeteg kapcsolata volt, és bár ekkor még nem fedte fel a nagyvilág előtt titkát, miszerint homoszexuális, a hedonista életmódja visszaütött: 1986-ban kiderült, hogy HIV fertőzött, ennek következtében visszafogottabbá vált, és monogám kapcsolatban élt volt fodrászával, Jim Huttonnal. A zenekar tagjaival ’89-ben tudatta, hogy HIV pozitívból már AIDS lett, így a nyolcvanas évek végét Mercury leginkább kőkemény munkával töltötte. Bár nyilvános szereplései és a koncertek megritkultak, az utolsó Innuendo cím album dalait minél előbb fel akarta venni. Utolsó videóklipje a These Are the Days of Our Lives volt, ahol már láthatóan beteg és sovány volt. A nyilvánosság előtt 1991. november 23-án fedte fel, hogy beteg, másnap pedig az AIDS szövődményeként kialakult tüdőgyulladásban halt meg 45 évesen.

Halála után 1992-ben emlékkoncertet szerveztek tiszteletére Londonban, ahol az AIDS elleni küzdelemre is felhívták a figyelmet, illetve később létrejött a Mercury Poenix Trust is, ami az AIDS elleni kutatás aktív résztvevője.

1995-ben még kiadtak Brian May-ék egy félkész anyagokból összehozott lemezt Made in Heaven címmel, és elkészült a We Will Rock You című musical is, ami nagy sikert aratott. Sokáig próbálták megtalálni Mercury utódját, ami bár lehetetlen feladat, de nemrég Adam Lambert személyében mégis találtak egy olyan előadót, aki előadásmód és hang tekintetében megközelíti Mercuryt, és a koncerteken kellő alázattal tud szerepelni, így tovább életben tartva a Queen és Freddie Mercury emlékét.

Freddie Mercury

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30036/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?