Blogolj!

Kiadták az 1956-os filmhíradó teljes évfolyamát DVD-n

Gyömbér

A forradalom 60. évfordulójának alkalmából felújított formában kiadta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) az 1956-os filmhíradó teljes évfolyamát, emellett pedig öt ’56-os témájú magyar filmet is restaurált.

Budapest, 1956. szeptember 22. A Kossuth Rádió technikusa egy lemezvágó gépen dolgozik. MTI Fotó: Keleti Éva

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a projekt vezetője, Fazekas Eszter elmondta, hogy 44 híradót, vagyis összesen 503 percnyi anyagot tartalmaz a négy DVD-ből álló kiadvány. Fazekas kiemelte, hogy értékes történeti forrást és korrajzot jelenteknek ezek a felvételek, amiket akkoriban propaganda céllal vetítettek rendszeresen a mozik szünetében. A híradók anyagát angol felirattal és halláskárosultak számára megfelelő formátumban is meg lehet tekinteni, illetve egyes kiemelkedőbb felvétek közben történészek kommentárját is hallhatjuk.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a filmek restaurálását 60 millió, az ’56-os filmhíradókét pedig 2,3 millió forinttal támogatta a testület.

Az akadémia és a MaNDa együttműködése egyébként nem újkeletű, mivel 2012. óta több filmet – Szőts István Emberek a havason és az Ének a búzamezőkről című alkotásait – újítottak már fel közös projekt keretén belül. A DVD-kiadvány másik fele, vagyis az öt tematikus film Makk Károly Szerelem (1970), Gárdos Péter Szamárköhögés (1986), Sándor Pál Szerencsés Dániel (1982), Szabó István Szerelmesfilm (1970) és Gábor Pál Angi Vera (1978) című alkotásainak digitálisan felújított változatait tartalmazza.

Az eseményen jelen volt Lugossy László filmrendező, az MMA rendes tagja is, aki úgy fogalmazott, hogy az 1956-os filmhíradók inkább egyfajta lenyomatok, és nem az az érdekes, amit látunk bennük, hanem amit sugallnak, így sokkal összetettebb képet kaphatunk az akkori eseményekről, emiatt pedig fontos lenne, hogy ezek a felvételek a fiatalabb korosztályhoz is el tudjanak jutni. Ehhez az összetettséghez pedig nagyszerű segítséget nyújt az az öt film, ami a kiadványban szerepel még.

Az öt játékfilm restaurálását a MaNDA szakmai irányításával a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlaboratóriumában és a Focus Fox Stúdióban végezték el, a filmhíradók digitalizálása a MaNDA saját műhelyében zajlott.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30115/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?