Blogolj!

Kultúrvacsora

Alma

Nagyszerű kezdeményezéssel állt elő az MMA támogatását élvezve az Operaház.

Medveczky Ádám 75. születésnapja alkalmából, illusztris és hagyományteremtő estét rendeztek, melyen a karmester, korábbi volt főzeneigazgató, a hazai operaélet egyik legjelentősebb dirigense, átvehette az eddigi munkásságát megörökítő, átfogó képanyaggal illusztrált riportkönyvet.

A Csúri Ákos, újságíró, író által készített riportkönyv,  a „Megszólal a néma pálca” megmutatja a karnagy emberi arcát, gondolkodását, hitét. Olvasmányos képet kapunk életének sarokpontjairól, a családi zenei örökségről és értékrendszeréről egyaránt.

A szeptember 11-én, vasárnap megrendezett első Operavacsorán, a karnagy köszöntésére összegyűltek a Nemzet Színészei, a Mozgókép Mesterei, a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai, a Nemzet Sportolói és az Opera Mesterművészei valamint Medveczky Ádám családja. A megjelentek között volt a teljesség igénye nélkül: Jókai Anna, Marton Éva, Molnár Piroska, mindenki Bors nénije, Haumann Péter, Jankovics Marcell, Szakonyi Károly, Szemadám György és Tordy Géza is.

Az opera színpadán kis éttermet és oldott hangulatú vacsorát varázsolva, méltó keretet adtak a köszöntésnek és hoztak össze a magyar színpadi, színházi és filmes élet kiemelkedő alakjai számára, akik méltó példaképei lehetnek a ma felnövekvő művész generációnak.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntője után, a könyv szerzőjével, Csúri Ákossal  karöltve köszöntötték Medveczky Ádámot, aki a könyv mellé egy ifjúkori Hunyadi-hangfelvételt is kapott. Az Opera két énekese kedvenc áriáival kedveskedett az ünnepeltnek, de a mester maga is zongora elé ült és korát meghazudtolóan tökéletesen játszott.

Medveczky Ádám fotó: Nagy Attila

Játéka alapján állíthatjuk, hogy kedvenc mondása, hogy addig vezényel zenekart majd, míg zongorázni is tud, azt ígéri, hogy még jó pár évig örülhetünk kimagasló szerepléseinek és dirigálásainak.

Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

Marton Évával és Hoppál Péter államtitkárral Fotó: Nagy Attila

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30247/pics/lead_800x600.jpg
Hírek,Interjúk,Publicisztikák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?