Blogolj!

Lelepleződött, kiket lopott meg Tereskova

Gyömbér

Nagy reményekkel mentem Nagy Kriszta x-T, ismertebb nevén Tereskova legújabb kiállításának megnyitójára, mivel imádom az ötleteit, polgárpukkasztó, szókimondó, provokáló stílusát, színorgiáit.

Tereskova középen a kiállítás előtt. Vagy után.

A Godot Galéria Facebook oldalán azt hirdette, hogy a kiállításon valóban lopott képek lesznek kiállítva, amelyeket a művésznő lopott a Facebookról és vett egy kicsit kezelésbe. Hogy kiktől lopott, és kiket lopott meg, fogalmam sem volt, bár voltak elképzeléseim.

Amikor beléptem a galériába, rengeteg ember fogadott. Egyből feltűnt, hogy nem a megszokott kiállításra járók jöttek el és ami nagyon tetszett, hogy rengeteg volt köztük a fiatal kíváncsiskodó.

Rengeteg kíváncsi ember. Csak nem féltek, hogy tőlük is loptak?

A kiállítást becsúszó szereléssel Tisza Kata írónő nyitotta meg, utolsó pillanatban vállalta a beszédet. Elmondása szerint kicsit aggódott, hogy Kriszta tőle is lopott képet és egy jókora pénisz fog díszelegni mellette, de végül nem így lett.

Sőt, nagyon nem így lett. Egy képről sem tudom elmondani, hogy a szomszéd szemérmes kislány elpirulna tőle, vagy az elnyűtt, erénycsősz matróna hisztérikusan megbotránkozna rajta. Egyedül egy régi kép feldolgozása ütné ki a biztosítékot, ha nem ismernénk már. Először csalódottságot éreztem, de újra végigsétálva a képek előtt egyre inkább tetszettek.

Az ominózus régi kép feldolgozása, amelyet a tömegben alig lehetett lencsevégre venni. Fotó: Makoldi Gizella

Egyszerűen csak annyit tettem, hogy elengedtem a Tereskováról kialakított képet. Ekkor megértettem – legalábbis azt hiszem –, nem hiába a névváltás. El kell engednünk Tereskovát a szemtelen, gátlástalan kis csitrit és üdvözölnünk kell Nagy Kriszta x-T-t, az érett, okos nőt, aki úgy gondolja, vannak más eszközök is arra, hogy nagy hatást gyakoroljunk másokra.

A mostani kiállítás ötlete is zseniális: a Facebook nyitottságát használja ki, a gyanútlan résztvevőit ennek a játéknak, ami tarol az internet közösségi oldalain, mit sem törődve a kiszolgáltatottság veszélyeivel és az érzelmek hányta hullámok lecsapódásaival. A Facebook-on megjelenő családi képeket lopja el magánemberektől, és korunk legmeghatározóbb technikájával, a mixeléssel manipulál. Profilképeket és posztok fotóit, szelfiket lop el és csinál belőle, mint talált tárgyakból, műtárgyakat.

Ugyan stílusokat is lopott innen-onnan, de ha már lopás, akkor legyen teljes.

A szelfiből szelfi lett. Csak nem a Facebookra? Fotó: Makoldi Gizella

Csak ajánlani tudom a kiállítást. A pironkodók pedig fordítsák el a fejüket az Árpa Attila képnél.

A kiállítás megtekinthető október 8-ig keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.

 

 

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30283/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?