Blogolj!

Ezt nem szabad kihagyni októberben!

Gyömbér

Elképesztően színvonalas programok várnak ránk októberben is. Itt van mindjárt Molnár Sándor festőművész kiállítása. De nehogy azt gondoljuk, hogy ez csak egy olyan kiállítás mint a többi! Kicsit sem!

2016. OKTÓBER 4. – 2017. JANUÁR 8. – MOLNÁR SÁNDOR FESTŐMŰVÉSZ ÜRESSÉG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Molnár Sándor (1936–) Kossuth-díjas festő, szobrász, a magyar új avantgárd jeles képviselője. Kiállítása a Pesti Vigadóban a legutóbbi évtized "fehér" képeit mutatja be egyetlen teremben, Lajta Gábor festőművész és Sulyok Miklós művészettörténész kurátorok rendezésében. 

Megynyitó: 2016. október 3., 17.00 óra.

Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia Székháza, a Pesti Vigadó Galéria V. emelet (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

2016. OKTÓBER 6. – AKADÉMIKUSPORTRÉK – ÁCS MARGIT ÍRÓ ÉS ERDÉLYI ZSUZSANNA NÉPRAJZTUDÓS

Mozi a Vigadóban

Folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia tavassza indult Akadémikusportré című sorozata. Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól.

„Az irodalom nem a szóval kezdődik…"
Portréfilm Ács Margit íróról, az MMA rendes tagjáról
(Rendező: Gulyás Gyula, 2013)

A vetítés után beszélgetés Ács Margittal és Gulyás Gyulával (moderátor – Pécsi Györgyi)

Portréfilm Erdélyi Zsuzsanna néprajztudósról, az MMA néhai tagjáról
(Rendező: Tóth Péter Pál, 2014)

A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Helyfoglalásra a vigado.hu honlapon, keresztül, vagy a rendezvény kezdése előtt a helyszínen van lehetőség.
Vetítés kezdése: 2016. október 6. (csütörtök) 17.00
Helyszín: Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad moziterme
2016. OKTÓBER 6. – ÉLŐFOLYÓIRAT – KÖNYVBEMUTATÓ A MŰCSARNOKBAN
Albert Gábor író, az MMA rendes tagja
A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estjén Albert Gábor író, az MMA rendes tagja Egy magányos merénylő elmélkedései című könyvét mutatják be. A tavaly október 1-jén indult "élő folyóirat" mostani rendezvénye a II. évfolyam, 5. szám.
A könyvet bemutatja, és a szerzővel beszélget: Tarján Tamás irodalomtörténész.
Az eseményen közreműködik: Szabó András előadóművész és Fóris Szilárd zongoraművész.
 
Időpont: 2016. október 6., 18.00 óra

Helyszín: Műcsarnok, a Magyar Művészeti Akadémia intézménye (1146 Budapest, Dózsa György út. 37.)
 
A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.
Meghívó itt érhető el.

2016. OKTÓBER 6. – NOVEMBER 9. – BENEDIKTY TAMÁS: SZUVENÍR

Benedikty Tamás Szuvenír című regénye a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díját nyerte 2013-ban. A regénysorozat folytatásos felolvasó-színházi formában elevenedik meg, a Térszínház előadásában az 56-os forradalom jubileumának alkalmából, Óbudán a Zichy-kastélyban.
A regényben együtt kavarog egy kamasz világra csodálkozása, a családi összetartozás és szeretet, a barátság és a szolidaritás számos motívuma az 56-os forradalom Corvin közi harcainak epizódjaival, az ellenállás hőseinek felejthetetlen történetével.
Benedikty-Horváth Tamás 1940-ben született Szegeden. 1956-ban, gimnazistaként részt vett a forradalmi tüntetésekben. A szegedi egyetem jogi karának hallgatója volt, amikor 1965-ben letartóztatták, összeesküvés kezdeményezéséért, államellenes izgatásért börtönre ítélték, 1967-ben szabadult. 
A negyvenes-ötvenes évek eseményein alapuló, a szereplők lelki, szellemi, tudati fejlődését ábrázoló regény a forradalom tragikus sorsú hőseinek története. Főszereplőjét, a negyedikes gimnazistát és egyúttal a corvinista felkelők legifjabb szakaszparancsnokát a harcok után két fejlövéssel kivégzik, de életben marad. A könyv ennek a megmenekülésnek a története, de olyan családregény is, amely sok tízezer família akkori széthullásának foglalata.

A szerzővel készült videointerjú az MMA-TV csatornán megtekinthető.
A programról és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információ itt található.

2016. OKTÓBER 10–11. – KONFERENCIA ÉS KONCERT BARTÓK BÉLA ÉS JÁRDÁNYI PÁL EMLÉKÉRE

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciát szervez Bartók Béla születésének 135. és Járdányi Pál halálának 50. évfordulója tiszteletére. A kétnapos rendezvény ingyenesen látogatható a szakmai közönség számára, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött, amely a Pesti Vigadó honlapján érhető el.

Fővédnök: Devescovi Erzsébet
Helyszín: Pesti Vigadó (V. Budapest, Vigadó tér 2.)
Részleteket itt talál.

2016. OKTÓBER 14. – B.I.C. 70 - BEHIND IRON CURTAINS – NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL ÉS DIÁKKONFERRENCIA

A Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatala és a Budapest Film Zrt. hozta létre a BIC70 projektet, melynek keretében nemzetközi filmfesztivált és diákkonferenciát rendeznek a budapesti Puskin moziban.

A fesztivál egyben a B.I.C. 70 – Behind Iron Curtains projektzáró rendezvényeként szolgál, amely során a vasfüggöny mögötti hétköznapokat ismerhetik meg a diákok – elsősorban a 16-20 éves korosztály, de a szervezők mindenki mást is szívesen várnak. A projekt szakmai partnere és egyik támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

Helyszín: Puskin mozi, 1053 Bp., Kossuth Lajos utca 18.
Időpont: 2016. október 14. (péntek)

2016. OKTÓBER 16. – MAGYAR FESTÉSZET NAPJA - MEGNYITÓK ÉS DDÍJKIOSZTÓK

Idén tizen­öt éve ünne­plik a magyar kor­társ fes­té­sze­tet Esztergomban, és ebből az alkalomból kerül átadásra a Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díja is. A Szent Lukács nap­já­hoz, októ­ber 18-ához kötő­dő ünnepen, ingye­ne­sen láto­gat­ható kiál­lí­tá­sok vár­ják a kor­társ művé­sze­tet ked­velő nagy­kö­zön­sé­get.
A programok, részletek itt találhatóak.
A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a festnapinfo@gmail.com e-mail címen lehet.

A programokra regisztrált látogatók részére ingyenes buszjárat indul: Bp. Nagyvárad tér, Szent István Kórház parkolójából 9.30-kor és vissza Esztergomból a Szent Adalbert Központ parkolójából 20.30-kor.

2016. OKTÓBER 19. – HANGVERSENY 1956 EMLÉKÉRE

Orfeo Zenekar - Fotó: filharmonia.hu

Az Orfeo Zenekar korabeli hangszeres Beethoven hangversenye az 1956-os események emlékére Tarnów-ban. Vezényel Vashegyi György, az MMA levelező tagja.
 
Műsor: Ludwig van Beethoven (1770-1827):
– Egmont-nyitány Op. 84
– 3. c-moll zongoraverseny Op. 37
– 3. Esz-dúr „Eroica" szimfónia Op. 55
 
Közreműködik: Somlai Petra (fortepiano) és az Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken). Karmester: Vashegyi György, az MMA levelező tagja.
 
Időpont: 2016. október 19., 19.30 óra

Helyszín: Tarnow, Lengyelország
 
További információk itt érhetőek el.

2016. OKTÓBER 20. – A MAGÁNY VÁLTOZATAI – `56 UTÁN

Hamvas Béla és Márai Sándor

A Soproni Petőfi Színház előadása Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból, napló- és esszérészletekből a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék színpadi sorozatának része. 
Az előadás két írói portrét rajzol meg párhuzamosan. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.
A külső és a belső emigráció pozíciói jelennek meg Márai és Hamvas személyesen is megszenvedett állásfoglalásaiban. Az előadás egyfajta fiktív dialógust hoz létre a művek, naplók és esszék részleteiből, melyben a két alkotó meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant forradalom áll.
Szereplők: Ács Tamás és Papp Attila, szerkesztő-rendező: Katona Imre.
 
Időpont: 2016. október 20., 19:30 óra
Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre kamaraszínpad (V. Budapest, Vigadó tér 2.)
  
A belépés ingyenes de regisztrációhoz kötött.
Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30696/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?