Blogolj!

Az egész élete hegedű – Halmos Béla az M5-ön

Sokat filmezett, tévézett. Nem csak nézőként, alkotóként, szerkesztőként is. Három éve már, hogy nincs közöttünk, mégis mindennapjaink része. Most, hogy a korszakos zenekarának, a Kalamajkának utolsó tagja, dr. Nagymarossy András (Ánti) is égbe szállt, megint forgott a neve neten, printben, mindenhol.

Halmos Béla / Fotó: Rusznyák Csaba

Halmos Béla.

Neve fogalom, neve egyenlőségjel az értékkel, a tiszta forrással. Gondolatai érvényesek voltak akkor, amikor kimondta őket, akkor, amikor felvették őket és akkor is, amikor levetítik őket. Akár 100 év múlva.

De addig nem kell várni!

Ugyanis a 2016. szeptember 18-án elindult az M5, az MTVA közszolgálati ismeretterjesztő, oktatási, kulturális csatornája. Ezen a hangverseny- és színházi közvetítések mellett kerekasztal-beszélgetések vagy kulturális híradók éppúgy lesznek, mint a Magyar Művészeti Akadémia portréfilmjei is.

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését művészekről, az MMA akadémikusairól, illetve néhai tagjairól. Az elkészült portrék közül eddig már negyven alkotást mutatott be a köztelevízió, valamint az így bemutatott filmekkel a tagozat Akadémikusportrék című vetítéssorozatában is találkozhat a közönség a Pesti Vigadóban.

Szeptember 25-től vasárnaponként újabb tizenöt MMA-portrét tűz műsorára és mutat be a köztelevízió új kulturális csatornája, az M5. És ma, vasárnap Halmos Béla kerül ismét képernyőre. Gondolatait, „prímáskodását”, tapasztalatait vétek lenne kihagyni. Távkapcsolót a kézbe és ne tétovázzunk délután!

Ajánlóként ennyit írtak: Halmos Béla zenészként, népzenegyűjtőként és -kutatóként, szervezőként és oktatóként egyaránt az 1970-es évektől kibontakozó táncházmozgalom egyik megteremtője, és három éve bekövetkezett haláláig fáradhatatlan motorja volt.

Ez igaz. De ez a motor örökké berreg!


2016. október 16. 14.30, M5
Az egész életem hegedű
Halmos Béla 1946–2013
 
rendező, szerkesztő-riporter: Medgyesi Gabriella
operatőr: Cseke György, Pap Ádám
Magyar Művészeti Akadémia, 2013, 53`20"
  

Előzetes: 

 

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/30849/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?