Blogolj!

Megnyílt a Dávid téri agora és a Forradalom előtt című kiállítás a Képzőn

Az eddig üresen álló Dávid téri agora most megtelik élettel, ugyanis október 20-án megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem területén a Forradalom előtt című kiállítás.

A megnyitót – amin rengeteg volt az érdeklődő - Marosi Ernő művészettörténész tartotta meg, amit az ’56-os képzős hallgatók áldozatainak emléktáblájának koszorúzása követett. Itt megemlékeztek négy olyan diákról, akiket 1956 novemberében gyilkoltak meg az egyetem pincéjében. Az eseményen Spiró György is részt vett, aki szerint a Dávid téri agora megnyitása azért fontos, mert „minden igazi egyetemen van táborhely (campus), ahol találkozni lehet”. Csanádi Judit, az egyetem rektora hangsúlyozta: fontos, hogy az egyetem nyisson a város felé, így a Képző és a város kapcsolata szorosabbá válhat, vagyis egy újabb, színesebb közösségi élet alakulhat ki, amit a leendő koncertek, beszélgetések, kiállítások csak erősíteni fognak.

Az Open Art 2016 című alkotóhét keretén belül az egyetem hallgatóinak munkái kerültek bemutatása, így egy olyan dokumentumfilm is, amit Sólyom András jegyez. Az alkotás címe Képzősök 1956-2016, vagyis a riportokból álló film az akkori és a jelenkori hallgatókat állítja a célkeresztbe. Élménybeszámolók és esetleges közös pontok a jelenlegi diákokkal, milyen azonosság lehet az akkori és a mostani huszonévesek között – ezekre a kérdésekre keresi a választ a rendező. A film hivatalos bemutatója október 22-én, szombaton 15 órakor lesz. 

A Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945-1956 között című kiállítás az intézmény történelmi viharoktól sújtott 12 évét mutatja be. Az anyaggyűjtés során előkerültek feledésbe merült alkotások többek között Kondor Bélától, vagy Lakner Lászlótól, amiket szintén kiállítanak. A tárlat egészen december 4-ig lesz látogatható.

A kiállításhoz több kísérőprogram is kapcsolódik, a Képzőművészeti Egyetem tárlatvezetésekkel, szakmai konferenciával, beszélgetéssel, filmvetítésekkel és egy korabeli diplomavédések  jegyzőkönyvei nyomán írt dokumentumszínházzal  várja a látogatókat a nyitvatartás másfél hónapja alatt.

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31145/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?