Blogolj!

Igazán megérdemelt helyre kerültek idén is a Nemzet Művésze díjak

Gyömbér

Idén is nagy érdeklődéssel vártam - csakúgy mint mindenki a művészvilágban és azon túl -, kik kapják a Nemzet Művésze díját. A harmadik alkalommal kiosztott elismerést a Pesti Vigadóban adták át.

Bán Ferenc, Kalász Márton, Mécs Károly, Koltai Lajos és Varga Mátyás

Izgatottan ültem be a díjátadóra. A média széles palettával képviseltette magát. Végre egy olyan esemény, ahol nem számít a politika.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.

Fekete György, az MMA elnöke, majd Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter mondott rövid köszöntőt a magyar kultúra méltó otthonául szolgáló Pesti Vigadóban.

E jeles napon - amely a Magyar Művészeti Akadémia ötödik születésnapja is egyben - öten váltak a nemzet művészeti kincsestárának elidegeníthetetlen tagjaivá.

A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át.
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, amelynek elnöke a köztestület elnöke (amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy). A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.

A DÍJAZOTTAK

Bán Ferenc építőművész

Bán Ferenc és Fekete György

Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Akadémia rendes tagja.

A Nemzet Művésze díjat a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű és építész-generációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és megbecsüléseként kapta.

Mindig megindító, amikor valaki egy élet munkájáért valamilyen elismerést vesz át. De Bán Ferenc szerénysége még fokozni tudta ezt az érzést.

A díj a következő művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható.

Kalász Márton költő, író, műfordító

Kalász Márton, Balogh Zoltán, Fekete György

Vegyes nemzetiségű, eltérő kultúrájú közösségben nevelkedett egy Dél-baranyai faluban. 10 éves koráig még magyarul sem tudott, mégis magyar nyelven létrehozott életművével tette gazdagabbá a nemzeti műveltséget.

Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Nemzeti Akadémia rendes tagja most már a Nemzet Művésze. A díjat a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléséért kapta.

A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

Koltai Lajos operatőr

Koltai Lajos és Fekete György

Színésznek indult, de végül operatőr lett belőle és töretlenül simogatja fénnyel az emberi arcokat és szeretné ez tenni még jó sokáig.

Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr a Nemzet Művésze címet a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott, kiemelkedően garzdag operatőri életműve elismeréséért kapta.

Személyes kedvencem tőle a Maléna című film. Aki nem látta, pótolja amint tudja, nem fogja megbánni.

A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.

Mécs Károly színművész

Mécs Károly a kép bal szélén

Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti akadémia rendes tagja, pályatársai szerint a legszebben beszélő magyar színész. A Nemzeti színházban kezdte pályafutását és most újra ott kápráztatja el a nézőközönséget.

A Nemzet Művésze címet a magyar- és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért, a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléséért kapta.

Mély, igazi férfias orgánumán mondott köszönetet, melytől a körülöttem lévő hölgyek teljesen elolvadtak.

A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését, s az együttes címhasználatot; többes díjazottság esetében a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.

Varga Imre szobrászművész

Varga Mátyás apja, Varga Imre nevében veszi át a díjat

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész a Nemzet Művészet címet a kortárs magyar iskolateremtő megújítása, a klasszicista-realista eszményt megújító monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségének elismeréseként kapta.

Apja háláját és köszönetét tolmácsolva, a díjat a művész fia, Varga Mátyás festő és szobrászművész vette át.

Varga Imrének izgalmas élete volt, érdemes utánanézni. Annyit elárulok, hogy repülőtisztként dolgozott és csak utána kezdte meg művészeti tanulmányait. Olasz és francia díjak mellet talán az összes hazai díjat birtokolja.

Őszintén gratulálok a díjazottaknak és azoknak akik létrehozták ezt a díjat!

Az idősek elismerése, tisztelete valahogy kiment a divatból. A fiatalabbak csak legyintenek és átnéznek a deres hajú embereken, már nem kellenek nekik, feleslegesek. Az idős embereket már nem alkalmazzák, pedig a tapasztalatuk ezerszer többet ér egy fiatal újoncénál. Nem tudom, hogyan lehetne ezen az állapoton változtatni és újra tisztelni egy életutat, amely mindenféleképpen értéket képvisel, még akkor is ha csak egy kétkezi munkásról van szó. Ne feledjük azt sem, egyszer mi is leszünk öregek!

Címkék: Díjak, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31463/pics/lead_800x600.jpg
Díjak,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?