Blogolj!

Makovecz Imre, az élő építészet atyja

Az organikus építészet egyik megteremtője, akinek munkáit nemzetközi szinten is elismerték. Épületei egyedi és különleges színt vittek az építészet világába, rendhagyó stílusának köszönhetően alkotásai nem csak szakértői szemmel, hanem laikusként is egyből felismerhetők.

Ma lenne 81 éves Makovecz Imre, akit elsősorban az organikus építészet mestereként szoktak nevezni, de ő jobban szerette az „élő építészet” kifejezést, mivel stílusának legfontosabb szempontja az volt, hogy az épület egy egészet alkosson az azt körül ölelő tájjal, vagyis szorosan kapcsolódjon környezetéhez.

Kezdeti nehézségek

A Budapesti Műszaki Egyetem után 1959 és 1977 között különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, ahol munkatársaival rendszeresen a vidéket járva egyesületeket szervezett és faluházakat épített. Az államvezetés viszont nem nézte jó szemmel különleges látásmódját és azt, hogy költéskímélőbb építések kivitelezésén dolgozott. Az állandó ellentétek miatt feladta munkáját és 1977 és 1981 között a Pilisi Parkerdőgazdaság főépítészeként tevékenykedett.

Áttörés

1979-ben alkotta meg első rá oly jellemző épületét, a dobogókői Zsindelyes Vendégházat, majd 1981-ben megalapította saját építészirodáját, melynek segítségével számos templomot, művelődési házat tervezett vidéki városokban. Ő maga első figyelemreméltó művének a paksi templomot tartotta.

Az áttörő világhírnevet az 1992-es sevillai világkiállításra készült magyar pavilon hozta meg neki. Épületeinek fő anyaga a fa volt, amit nem díszítőelemként, hanem szerkezeti elemként használt. Elmondása szerint az épületeknek úgy kell kinézniük, mintha a földből nőttek volna ki, így még inkább azt a hatást keltve, mintha a környezetük szerves részét képeznék.

Szintén ebben az évben, 1992-ben alapította többedmagával a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), aminek később elnöke is lett. Az MMA szervezésében minden évben megrendezik a Héttorony Fesztivált, ami születésnapjának alkalmából minden novemberben egy rendezvénysorozattal tiszteleg a Mester előtt vidéki és fővárosi helyszíneken. A fesztivál Makovecz épületei, szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel hazai népzenei és világzenei alkotásokat, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását szolgálják.

Vidék és természet

Munkásságát és stílusát gyerekkorára lehet visszavezetni, ugyanis szülőfaluja, Nagykapornak és a vidéki táj élete első 10 évében meghatározó volt. A pályája kezdetén ezért is tartotta fontosnak, hogy munkatársaival a falvakat járva egységet kovácsoljon a vidéki helységek között, amihez nagyban hozzájárult számos művelődési ház és templom építése és felújítása is.

Az organikusság és a szecesszió keverékeként egy „gyönyörű álomvilágot” hozott létre, ami eleinte Németországban, Svédországban és Hollandiában vált népszerűvé, majd lassan a hírneve a tengerentúlra is eljutott. Ekler Dezső építész, Makovecz Imre tanítványa szerint követői leginkább a fiatalabb, harmincas, negyvenes korosztályból kerülnek ki manapság, ami mutatja azt is, hogy Makovecz bőven megelőzte korát. "Máig rendkívüli vívmánynak tekinthető, ahogy az ember auráját nagyította fel építészeti térré, emberre emlékeztető formákat hozva létre" - mondja Ekler Dezső. Ennek a posztmodern, megfoghatatlan, nehezen értelmezhető stílusnak köszönhetően bírálói is szép számmal akadtak. A szakma nehezebben tudta befogadni alkotásait, a közönség inkább, viszont későbbi munkái letisztultabbakká váltak, nem voltak annyira absztraktak, mint korábban.

Ahogy Masznyik Csaba építész mondja: "Az építészet az ő olvasatában dráma volt, úgy gondolta, hogy nem a tárgy a legfontosabb, hanem a folyamat, ahogy a ház épül. Nem szerette az építészet személytelenségét, nem egy hivatalnokvilágban, a megrendelőtől távol akart létezni. Úgy gondolta, hogy az építésznek részt kell vennie a megrendelői akarat és az alkotói akarat szintetizálásában. Ez a személyesség munkásságának egyik legfőbb tanulsága"

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/31851/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?