Blogolj!

Ha résen vagy, még elcsípheted a PosterFest-et!

Gyömbér

A pop-up kiállításról már lecsúsztunk, de a PosterFest központi kiállítását még pénteken és az Underground Images című kiállítását még szombaton is meg lehet nézni! Ennyire sok és ilyen színvonalas plakátot ritkán lehet együtt látni.

A központi kiállításnak otthont adó épület - ELTE, Lágymányosi Campus északi tömbje (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a)

Egyenesen bűn lenne kihagyni ezt a kiállítást. Nekiveselkedtem a családdal vasárnap , hogy megnézzük a központi kiállítást. A gyerekek morogtak: "már megint kiállítás", de mire elindultunk, ahogy szokott, elült a reflex szerű felháborodás.

Odaértünk végre, ám a kiállítás zárva volt. Csalódottak voltunk, de aztán eszembe jutott, hogy csak át kell mennünk az út túloldalára, az A38 hajóra, mert tudtam, hogy szombatig ott láthatóak még az Underground Images című kiállítás plakátjai.

Éreztem, hogy érdemes lesz hajóra szállni, mert az A38-on még nem voltam olyan kiállításon, ami ne tetszett volna. Kíváncsian léptem be a kiállítóterembe.

A falakon a new yorki képzőművészeti egyetemen, a School of Visual Arts-on (SVA) végzett grafikusok plakátjai szólítottak meg. Minden egyes mű az SVA-t népszerűsíti, egészen az 50-es évektől napjainkig. Az alkotásokat New Yorkban eredetileg metróállomásokban és lejárókban mutatták be, hogy megértessék a járókelőkkel, hogy a rossz minőségű kommerciális hirdetmények helyett művészi igénnyel készült plakátok is tudnak érvényesülni a nyilvános terekben, na meg persze ez az egyetem hírnevének sem tett rosszat.

Az 51-es, 60-as években készült alkotások ma is megállnák a helyüket. De többet nem is árulok el, ezt meg kell nézni.

Az SVA kiállítás plakátja

Kedden újra nyakamba vettem a várost és végre beléphettem a ELTE, Lágymányosi Campusának északi tömbjébe, a Gömb Aulába (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a).

Ez a látvány fogafja a betérőt

Felfedeztem, hogy a kiállítás több részből is áll.

1. Az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára készített plakátok.

Ezeket a plakátokat azonban nem a "nagy öregek" készítették, hanem tervezőgrafikát tanuló egyetemi hallgatók. Kíváncsian jártam körbe, hogyan tudják kifejezni magukat a mai fiatalok, mit értenek az egész forradalomból. Hamar rájöttem, hogy mindent. Mintha ők is ott lettek volna akkor az utcákon.

2. Kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban készült plakátok.

A köztereken egyre több, esztétikailag is élvezhető plakátot látunk. Grafikusokat kérnek fel a hirdetések illusztrálására. Ugyan a reklámügynökségeken is - többnyire - grafikusok dolgoznak, ám be kell látnunk, az alkalmazott grafika és szabad művészi grafika nem teljesen ugyanaz. A kiállításon erre is látunk példákat.

Kiemelt szerepet kap a kiállítás ezen blokkjában az eseményt szervező Magyar Plakát Társaság nemrég elhunyt alapító tagja, sok kortárs tervezőgrafikus mesterének, Balogh Istvánnak 15 alkotása, amely egyben tisztelgés az életműve előtt is.

Balogh István, kétszeres Munkácsy Mihály-díjas grafikus, plakáttervező

3. A világ legjobb tervezőinek plakátjai.

40 meghívott művész összesen 60 plakátja néz le ránk a magasból. Vajon a külföldieket más foglalkoztatja, máshogy látnak, más technikákat alkalmaznak? Mit szeret az olasz és mit a japán? Ez is kiderült számomra. Ha kíváncsi vagy, még gyorsan látogass el a kiállításra, nem fogod megbánni!

HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK

Központi kiállítás: ELTE, Lágymányosi Campusának északi tömbje, Gömb Aula (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a), november 25-ig látható.

Underground Images, mely neves külföldi művészek munkáit mutatja be: az A38 hajó Galériája, november 26-ig látható.

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32038/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?