Blogolj!

A szellemi kulturális örökség része lett a Kodály-módszer

A világon mindenhol ismert Kodály-módszer felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Erről az Addisz-Abebában tanácskozó ENSZ-szervezet Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága döntött.

Erre az impozáns listára azok a módszerek kerülnek, amelyeket jó példának, illetve nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek tartanak. A Kodály-módszer lényege abban rejlik, hogy a zenei örökség megőrzése érdekében a kisgyerekeket már óvodás kortól a játékos népdaltanulásra és a zenei hagyományok elsajátítására ösztönzik. Ennek fontos része, hogy különböző társadalmi és kulturális közegben élő emberek között is jól alkalmazható.

Az UNESCO Kodály Zoltán etnomuzikológiai, zenepedagógiai és zeneszerzői munkásságát is méltatta, illetve a 2017-es évet a Kodály-évfordulónak szenteli.

Az indoklás szerint a Kodály-módszer elősegítette a helyi népzenei hagyományok megőrzését, átadását és dokumentálását, ezzel közösséget teremtve Magyarországon és külföldön egyaránt, továbbá segít a hagyományos népzene terjesztésében, elsősorban a közoktatásban (1945-ben illesztették bele az iskolai tananyagba) és civil szervezetek által.

A Szellemi Kulturális Örökség UNESCO listáján jelenleg szereplő magyar elemek: Mohácsi Busójárás (2009), táncház módszer (2011), matyó népművészet (2012), solymászat, az élő emberi örökségvédelem. Utóbbihoz 2012-ben csatlakozott Ausztria és Magyarország.

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32215/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?