Blogolj!

Farolás a múzeumba

Gyömbér

Az Ikarus 66-os „Faros” egyik utolsó legyártott példánya is része lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiállításának. Ez a páratlan formavilágú autóbusz egyszerűen gyönyörű! Ugyan lesz még vele bőven teendő, mire visszanyeri régi fényét.

A megmentett 66-os Jászberényben / Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A múzeum épületét még bontják, az új, felfelé és lefelé egyaránt bővülő kiállítási terület egyik fontos tárgya azonban már megvan. Jászberényből vittek napjainkban egy Ikarus 66-os Farost a Tatai úti raktárba, ahol restaurátorok veszik kezelésbe.

Az Ikarus 66-os típust az ötvenes évektől egészen 1973-ig gyártották – ekkor már a 200-as sorozat is készült –, ez a mostani, mondhatjuk bátran, sztárolt példány 1973. április 3-án állt forgalomba a székesfehérvári 14. számú Volánnál. Nem járt még tíz évet sem a közforgalomban, amikor a Mezőgép egri üzeme csapot le rá és kapta meg munkásszállítónak, majd 1982-től a Kisegítő Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon buszaként szolgált egészen 1983. március 16-ai selejtezéséig.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársai Jászberényben bukkantak rá, ahol napjainkban – hiába, sokoldalúság átka – méhészek használták. A lényeges fődarabok, így a motor vagy a teljes műszerfal, szerencsére épségben megmaradtak.

Az autóbusz a múzeum felújított – az eredeti tervek szerint felépülő, ám a legmodernebb követelményeknek is megfelelő – városligeti épületének állandó kiállítását fogja ékesíteni. Ez valószínűleg úttesten pöfékelő pályafutásának végét jelenti a 43 (!) éves „Farosnak”.

Talán kevesen hiszik el, de ez a legelső olyan Ikarus autóbusz, amely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van, és amelyet ki is állítanak. Hihetetlen, de a magyar buszgyártást a régi kiállításokon csak képekkel, modellekkel szemléltették.

Talán ez is változik mostantól.

 

 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32224/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?