Blogolj!

Egy igazán mámoros este várja csütörtökön az érdeklődőket az Urániában

Szepsy István

Csütörtökön tartják Szepsy István tokaji borászról készült, A szeretet mint tőke című dokumentumfilm premierjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

"Szepsy Istvánnak nemcsak szakmai tudása, hanem lelki nagysága is annyira különleges, hogy az kamera után kiáltott, és tudtuk, őt a kép erejével is meg kell örökítenünk az utókor számára" - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorán Tallián Hedvig, a film forgatókönyvírója.

Ahol azt is megtudhattuk még tőle, hogy Szepsy István nemcsak Magyarországon és Tokaj-Hegyalján számít az első számú borásznak, de 2013-ban, a Comói-tó partján rendezett World Wine Symposiumon, a világ legrangosabb borászai neki ítélték oda a borvilág Oscar-díjának is nevezett Bor Urai díjat (Les Seigneurs du Vin). Ezzel nem csak maguk közé emelték a magyar borászt, de elismerték a magyar borvidéket és azt az emberi és szakmai teljesítményt, amelyet Szepsy István több évtizede végez – mondta még el Tallián.

A film rendezője, Tóth Gábor arról beszélt, hogy a film készítésének még 2011-ben kezdtek neki és egy négy évszakot átfogó forgatással számoltak. "Én kívülállóként csöppentem ebbe a munkába, Hedvig volt az, aki már ismerte Istvánt és korábban sok anyagot, cikket, blogot írt róla. Én szakmai kihívásként tekintettem arra, hogy portréfilmet forgassak egy ismert személyiségről" – tette hozzá a rendező.

Az alkotók arra törekedtek a film készítésekor, hogy megmutassák az életében már legendává vált világklasszis tokaji borász portréját, aki nem csupán szakmai teljesítményével, de spirituális útkeresésével is példaként szolgálhat sokaknak. A filmben nem csak Szepsy István lesz majd látható, mellette megszólal még számos elismert kortárs, barátok és családtagok egyaránt.

A december 8-i vetítést egy beszélgetés is követni fogja a főszereplővel és az alkotókkal, ha még nem lett volna elég csábító így is az esemény nem árt tudni, hogy nem csak a szemünk lesz elkényeztetve, hanem az ízlelőbimbóink is, ugyanis borkóstolóra is várja a nézőket a mozi kávézójában.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32311/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?