Blogolj!

Gyula és Béla bácsi

Gyömbér

Halmos Béla a táncházmozgalomért végzett 40 éves munkássága előtt tisztelegnek december 7-én egy egész esttel a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban a Nemzeti Színház Betyárjáték című produkciójával. Főhajtás ez, a javából.

Halmos Béla

A szereplőgárda és munkatársak egy kétrészes előadást állítottak össze. Fontosnak tartották, hogy ez a műsort a népzenész szeretett városában is megérintse az embereket.

A műsor első részében film-bejátszásokkal idézik fel a legendás prímás színes egyéniségét, miközben a színpadon népzenei és néptánc produkciókat láthatunk. Az örömtáncba, éneklésbe a fellépők bevonják a gyulai táncházas közösséget is. A szünet után a Betyárjátékot élvezheti a gyulai közönség. Azért ezt a produkciót, mert ebben feltűnik Halmos Béla a kivetített filmben, a színpadon pedig szellemiségéhez hű, kirobbanó, őszinte tánc és zene szórakoztatja a közönséget Szomjas György rendezésében.

Miért pont Gyula a kiválasztott?

A táncházmozgalom Béla bácsija ugyan nem Gyulán született, de aki ismerte, az mind tudta, hogy ő bizony ennek ellenére ízig-vérig gyulai. Gyermekkorát ebben a városban töltötte, itt kezdte iskoláit, és itt kezdte komolyzenei tanulmányait is, amelynek része volt a hegedű és a brácsa is. Egykori lakhelyén, az Ecsedi u. 14. szám alatt egy emléktábla is büszkén hirdeti, itt élt és alkotott valaha Halmos Béla.

Emléktábla avatás Gyulán / Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Miért olyan fontos az egész magyarságnak – nem csak a gyulaiaknak – Halmos Béla és munkássága?

Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség-díjas díjas népzenekutató, előadóművész, tanár, és nem utolsósorban építészmérnök. A táncházmozgalom meghatározó alakja volt, a népzenei vonal ugyanis részben az ő nevéhez kötődik. Sebő Ferenccel ők álltak ki először ország-világ elé egy szál hegedűvel és brácsával, autentikus népzenét játszani városi értelmiségiként – városi közönségnek, közösségnek.

Halmos Béla, az első prímás nagyon sokakat indított el példájával a pályán. Jelentőségét tovább fokozta komoly népzenekutatói és zenetudományi munkássága is. Mindemellett sosem vált unalmas és a tudományos eredményeknek élő szakemberré, mindvégig ugyanaz maradt - a népzenét autodidakta módon elsajátító, jókedvű prímás.

Halálakor mi is ezt az embert láttuk, tiszteltük, szerettük.

S mint ebből a videóból kitetszik szeretjük a mai napig.

A gyulaiakkal együtt.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32319/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?