Blogolj!

Tragikus balesetben elhunyt a magyar operaénekesnő

2016. december 6-án egy tragikus balesetben elhunyt Lehoczky Éva a legendás magyar operaénekesnő. 91 éves korában lakástűz áldozata lett, a helyszínre kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Lehoczky Éva

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője Kisdi Máté elmondásából megtudhattuk, hogy egy kétszintes családi ház égett. A tűzoltók az épületből egy idős nőt hoztak ki, aki olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A Blikk információja szerint az áldozat Lehoczky Éva operaénekesnő, akit a saját lakásában ért a halál.

Lehoczky Éva 1925-ben született Debrecenben. Családjával a második világháború alatt költözött fel Budapestre. Első nőként végezte el a Zeneakadémia ütős tanszakát. A háború utáni években dzsessz- és szalonzenekarok dobosaként tevékenykedett, miután felfedezte, hogy énekelni is kiválóan tud, visszatért a Zeneakadémiára.

Miután megszerezte a diplomáját, az Operettszínház társulatának lett a tagja. A sors révén később Egerbe került, majd 1965-ben a karl-marx-stadti (ma: Chemnitz) opera vezető koloratúrszopránja lett. 1968-ban tért haza, majd előbb Szegedre szerződött, később pedig az Operaház művésze lett. Innen vonult nyugdíjba 1984-ben. 1980-ban érdemes művész lett, nyugdíjazása évében megkapta a Magyar Állami Operaház százéves fennállására kiadott emlékplakettet.  

Sok százszor előadott, legismertebb alakítása az Éj királynője volt A varázsfuvolában. Illetve szerepelt még Az ember tragédiájában, A csárdáskirálynőben és A sevillai borbélyban is. 1980-ban pedig megkapta az Érdemes művész kitüntetést.

Címkék: Gyász, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32343/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?