Blogolj!

Beja útja

Rövid hír: Salamon Bea  Pest megyei Regionális Prima Díjat kapott. Igen, ő az. A Pécsről indult lány, aki zenei tudásával és mosolyával hamar a pesti táncházak kedvence lett. És most tanítványaival és tanítványai tanítványaival minden hétvégén találkozhatunk a Duna Tv Fölszállott a páva című produkciójában. A legendás Méta együttes alapítója, prímása, számos lemez zenei rendezője, a táncházasok Bejája végre elismerésre lelt.

Salamon Bea

Indulj el egy úton. Egy dal a legendás Méta-lemezről (Tíz év Méta), mint ahogy az volt a Heavy Méta ’93 is. Többek között Ferenczy Györggyel, Molnár Gáborral, Sipeki Zoltánnal és Takáts Tamással, aki például széki népdalt énekelt. Tulajdonképpen a Csík zenekar előtt megkezdték a „műfajegyesítést”, és ebben Salamon Beának oroszlánrésze, megkerülhetetlen szerepe volt.

Aztán ott volt minden vasárnap a legendás, Somogyi utcai Méta táncház a Józsefvárosban. Nem volt egy öncélú hely, annyi szent. Fodor Neti Sándor, Nonika Miklós Kalotaszegről tanított és örömzenélt, míg a hazai tanítványok féltékenykedés és irigység nélkül kaptak Beától szó szerinti pódiumot, egy-egy rend elmuzsikálásának lehetőségét. Szabad volt az a hely. Hiányzik.

Aztán jöttek a gyerektáncházak kíséretei a legendás Molnár utcában (ma már Arany 10), szereplések színházi produkciókban Budapesten és Veszprémben. És így tovább, a tudományos irányba. Elvégezte (holott valójában taníthatta volna) a Zeneakadémia népzene szakát (újabb diploma), belevetette magát a zenei rendezésbe, és leginkább tanított, oktatóanyagot publikált.

Most meg itt „a Páva” Szalonnával. Meg egy három részes kisfilm az életéről:

http://kulturpart.blog.hu/2016/07/03/beja_notaja_elso_resz

http://kulturpart.blog.hu/2016/07/05/beja_notaja_masodik_resz

http://kulturpart.blog.hu/2016/07/06/beja_notaja_harmadik_resz

És ez a megyei Prima díj. A prímásnak. Egyik példaképe, mentora Halmos Béla most biztos elégedetten és boldogan törli le a sörhabot bajszáról és mosolygó szemeivel mondja: megérdemelted, Bejácskám!

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32465/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?