Blogolj!

Szemadám madaras álomvilága

Gyömbér

Múlt héten a Műcsarnokban jártam. Felsorolhatnám most, hogy miket lehet ott most megnézni, de ezt inkább későbbre hagyom, mert Szemadám György kiállítása annyira elkapta az érzékeimet, hogy még mindig nem tudtam szabadulni tőle.

Nem egy megszokott kiállítás ez. A kiállított képek kavalkádja közé-alá-mellé csodálatos bútorokat, egyéb berendezési tárgyakat, szobrokat helyeztek. Egyszercsak egy intim térben találta magát az ember, olyan érzéssel mintha a festő otthonában, és nem egy rideg kiállítóteremben járna.

Mintha a művész lakásában járnánk

Az 1969 óta folyamatosan kiállító Szemadám György az 1960-as évek végén csoporttá szerveződő, magukat önerejükből felküzdő avantgárd fiatalok egyik vezető egyéniségévé vált. Az 1970-es évek első felében több happening és performance résztvevője, szervezője volt. Az 1980-as évek második felétől kifejezésmódja klasszicizálódik, figurálissá válik, és festési módszerét az aprólékosság, a kidolgozottság, az erős kontúrok jellemzik, miközben részben megmarad korábbi tematikáinál. Képein egy-egy idea tárgyiasul a festői jelek kapcsolódásában, s ezek a gondolatok hol kivitelezésükben jelentkeznek rendkívül kimunkáltan, hol technikai kérdésekre fókuszálnak, hol emberi problémákat feszegetnek.

 

Szemadám György kiállításának kurátora Vörösváry Ákos volt, az Első Magyar Látványtár alapítója és művészeti vezetője – s bár kifejezetten pocsék a névmemóriám, de ezt a nevet biztosan megjegyzem.

És ha már a kurátort is megemlítettük, akkor most már térjünk rá a kiállított művekre. Tudjuk, hogy Szemadám György nem datálja műveit. Festészete olyan, mint egy önálló, zárt, belső álomvilág, amelyben nincs változás vagy mozgás: minden csendes, békés meditatív.

Szemadám György eredetileg ornitológus, madarakkal foglalkozó tudós szeretett volna lenni és éppen ezért egyáltalán nem véletlen, hogy képeinek kezdetektől fogva – egyik – legjellegzetesebb témája a madár. Madarai közvetítők: szellemi átjárók, spirituális kapuk küldöttei. Művei valóságos vagy belső szellemi önarcképek, amelyekben a madarak emberek módjára viselkednek. Néhol egészen közeli nézőpontból láthatjuk őket, amitől azok portrészerű arcokká válnak, akiknek szemébe nézve, azon keresztül a lelkükbe tekinthetünk.

És íme a bizonyíték – bár szerény képességű a fotótudásom és a gépem sem tudja visszaadni a csodát, amit a látvány előtt bámulva érzünk –, de jól kivehető, hogy társaival együtt várják az „utazni vágyó” szemlélődőket.

A lenyűgöző madarak látványa magával ragadó

A művész természetesen nem csak madarakat fest. Sőt technikája sem ragadt le „csak” az ecsetnél. Szívesen kombinál. Fotó, olaj, papír, farost, fém és akril egyvelege, vagy csak egy-egy eleme alkot tökéletes egységet, összhangot.

Nem mindig a madaraké a főszerep

Ismerje meg legalább egy picit Szemadám Györgyöt!

A 70. születésnapját ünneplő Szemadám György festőművész alkotásaiból, a 80 éves Kováts Albertnek és a Magyar Festők Társásága tagjainak a munkáiból, valamint Zoltán Márai Flóra műveiből nyílt kiállítás nemrég a Műcsarnokban a Kertek és műhelyek című kiállítás-sorozat keretében, az intézménynek Az első aranykor című reprezentatív történeti tárlatához kapcsolódóan. Az épület megnyitásának 120. évfordulóját ünneplő Műcsarnok Kertek és műhelyek című kiállítássorozata azon jeles mai alkotók előtt tiszteleg, akik szintén kerek évfordulót ünnepelnek, a tárlaton a felkért művészek újabb munkáit mutatják be.

 

Rabul ejtett a tárlat, és kilépve az intim térből hazáig azon gondolkodtam: most akkor ki nézett kit? Szemadám madarai engem, vagy én őket. Eltelik még pár hét, amíg erre megtalálom a választ.

A kiállítást 2017. január 8-ig van lehetősége bárkinek megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.

P.s.: S bár ezek a sorok Szemadám megérdemelt méltatásáról szólnak, azért a keretesben megjelölt többi kiállítást is meg kell nézni, mert azokon is láthatunk csodákat!

 

 

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32486/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?