Blogolj!

Meghalt Gábor Zsazsa

Gábor Zsazsa beteljesítette mindazt, amiről mindenki álmodik. Meghódította Amerikát, nevet kapott a Hollywoodi hírességek sétányán, a gazdagságot, sikereket, hírnevet, csillogást, befolyásos lovagokat, sztároknak kijáró életet élvezte. Utolsó éveiben viszont pompája megkopott, és hosszan tartó betegség után, két hónappal 100. születésnapja előtt elhunyt.

Vasárnap délután, Los Angeles-i otthonában, szívroham vitte el az idős dívát. Betegségsorozata több évre nyúlik vissza: 2002-ben autóbalesetet szenvedett, ahol több csontja is eltört, majd állítólag kómába esett, de ezt lánya cáfolta. Tolószékbe kényszerült, és bár teljesen magatehetetlenné nem vált, mégsem tudott megbirkózni állapotával, így 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg. Egy évvel később, 2005-ben egyvérzést kapott, aminek következtében kerekesszékbe kényszerült, így több mint 10 évig mások ápolására és felügyeletére szorult. Hat évvel ezelőtt elesett, így megint több csontja is eltört. Ekkor kellett csípőprotézist beültetni neki, de ebben az évben amputálták egyik lábát is, majd a másik lábának vérkeringésével is gondok voltak. Utolsó éveiben a színésznő lábadozásán volt a hangsúly, rendszeres beavatkozásokról és kórházi vizsgálatokról szólt élete, de ennyi megpróbáltatást már nem bírt el a szervezete, és életének 100. évében, Gábor Zsazsa infarktusban meghalt.

Nemrégiben még arról szóltak a hírek, hogy szülőhazájába, Magyarországra szeretne visszatérni és itt tölteni utolsó éveit. Ez sajnos nem így lett, de most tekintsünk vissza legendásan csillogó luxus életére, avagy: hogyan lett az egykori Gábor Sáriból Gábor Zsazsa?

Életútja a kezdetektől arannyal volt kikövezve

Születésétől kezdve meg volt pecsételve sorsa, mivel két lánytestvére is színésznő volt, és édesanyjuk már fiatal koruk óta „sztárokat” akart nevelni a lányokból. Gyerekkorában is fényűző életet élt, Svájcban tanult, majd az 1936-os Miss Hungary szépségverseny megnyerése után felfigyeltek rá. Kikerült Bécsbe, ahol operettekben énekelt, onnan pedig tehetségének és szépségének köszönhetően követte testvéreit, vagyis egyenes út vezetett Hollywoodba.

„Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.”

Színészi pályafutását 35 évesen kezdte, és bár Amerikában számos ismert filmessel dolgozott, mint például Ginger Rogers-szel a We’re Not Married!-ben, Orson Welles-szel, Marlene Dietrich-el, Charlton Hestonnal A gonosz érintésében, vagy John Hustonnal a Moulin Rouge-ban, mégsem színészi munkásságának, mindinkább botrányainak és házasságkötéseinek köszönhette hírnevét. Igazi dívaként élt, vagyis kilenc férjéből mindegyik rendkívül gazdag üzletember volt, többek között Jack Ryan, a Barbie baba egyik tervezője, Conrad Hilton, akitől egyetlen gyereke született és legutóbbi (és leghosszabb ideig tartó) házassága Frederick von Anhalt, Marie Auguste von Anhalt hercegnő adoptált fia. Gábor Zsazsa a látszat ellenére nem éppen volt az a szerelmes típus, ő maga sem tagadta sosem, hogy házasságai jól megfontolt üzleti lépések voltak. Ahogy ő maga is fogalmaz: „Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted.”

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ő volt az első celeb, hiszen a sajtó zabálta a róla szóló híreket, amik – mondani sem kell – nem éppen filmes szerepeiről szóltak. Botrányokból nem volt hiány Zsazsa körül, a leghíresebb az az 1989-es eset, amikor arcon ütött egy beverly hills-i rendőrt, állítása szerint azért, mert az verbálisan inzultálta. A vége 3 nap börtön és magas pénzbírság lett, de Zsazsa ezt is dívaként viselte: szabadulásakor nem volt hajlandó kijönni a börtönből addig, amíg tökéletes sminket nem kapott. Ezt követően az 1992-es Csupasz pisztoly 2 ½-ben is megidézték a színésznővel az incidenst, ahol saját magát alakította.

Elmúlt a csillogás

Amennyire fényűző, külsőségekről szóló életet élt, annyira megromlott az állapota időskorára. 2002-ben autóbalesetet szenvedett, kómába is esett, onnantól kezdve pedig folyamatosan egészségügyi gondjai voltak: két stroke-ja volt, egy fertőzés miatt pedig egyik lábát is amputálni kellett.  Többször kísérelt meg már öngyilkosságot, egyik ilyen esetet például 2011-es Elizabeth Taylor halálhíre váltotta ki: rengeteg gyógyszert vett be, ám férje megmentette a nő életét. Haláláig folyamatos ellátásra szorult, férje gondoskodott róla.

Címkék: Gyász, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32631/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?