Blogolj!

Meghalt George Michael

A világhírű dalszerző-énekes Oxfordshire-i otthonához vasárnap délután hívták ki a mentőket. A hírek szerint „békésen, otthonában távozott el”. George Michael 53 éves volt.

Halálhírét sajtósa erősítette meg, a rendőrség egyértelműen kizárta az idegenkezűséget, állítólag szívelégtelenségben hunyt el az énekes. A Grammy-díjas előadónak az elmúlt években már súlyos egészségügyi problémái voltak; 2011-ben bécsi koncertjét az utolsó pillanatban kellett lemondania tüdőgyulladásának súlyosbodása miatt, mivel az ráhúzódott a szívére. Majd két évvel később autóbalesetet szenvedett, de 2014-ben már ő is belátta, hogy komoly gondok vannak, így a kábítószert is végleg letette.

Hamar jött a hírnév

George Michael Angliában született, egy görög restaurátor apa és egy angol táncosnő gyermekeként. Gyerekkorát Londonban töltötte, majd tanulmányai során ismerkedett meg Andrew Ridgeley-vel, akivel duót alkotva létrejött a legendás Wham! együttes. A zenekar a ’80-as évek egyik legsikeresebb formációjává vált. Csupán 6 évig működött, de rendkívül hamar népszerűek lettek világszerte az olyan számokkal, mint a Wake Me Up, Before You Go-Go vagy a Last Christmas.

1987-ben szólókarrierbe kezdett, Aretha Franklinnel duettezett, és megjelent első önálló albuma Faith címmel, ami hatalmas siker lett. A ’90-es években George Michael szexszimbólummá vált, ám ezt le akarta vetkőzni, komolyabb előadóként akart megmutatkozni, így sorra jöttek ki olyan videóklipjei, amiben ő egyáltalán nem szerepel. Ilyen volt például a Freedom című szám is, aminek klipjében a kor ismert topmodellei szerepelnek csak.

Az imidzsváltás a 2000-es években tovább folytatódott; társadalmi problémákról énekelt, és komolyan kritizálta George Bush politikáját. Dalai, videoklipjei a háborúellenességről szóltak, és Blair-ellenes pólóban lépett fel előadás közben. Ebben az időszakban vállalta fel nyíltan homoszexualitását is, illetve ekkor jelentette be, hogy nem készít több albumot.

2006-ban, karrierjének 25. évfordulója alkalmából kiadta Twenty Five című háromlemezes albumát, ami az énekes huszonöt éves munkásságát foglalja össze, majd világkörüli turnéra indult, 15 évvel utolsó turnéja után.

Balhék és drogok

19 évesen tudatosult benne, hogy homoszexuális, ám ezt sokáig nem merte felvállalni a nyilvánosság előtt, leginkább édesanyja miatt, szülei így nem tudtak erről. „Leleplezése” extrém módon történt még 1998-ban; egy inkognitóban dolgozó rendőrrel kezdeményezett szexuális kapcsolatot egy nyilvános illemhelyen. A rendőr letartóztatta, majd ezek után a hír megállíthatatlan volt. Az énekes ezt szatirikus módon az Outside című klipben dolgozta fel.

Rendszeres drogfogyasztó volt, egyszerűen képtelen volt leállni vele. Főként marihuánát szívott, így több autóbalesetet okozott, ami miatt heteket kellett börtönben ülnie többször is.

George Michael volt a legtöbbet játszott előadó a brit rádiókban 1984 és 2004 között. Csaknem négy évtizeden átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott. Hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards­ és két Grammy-­díjat vehetett át. 

 

 

Címkék: Gyász, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32759/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?