Blogolj!

Cirkusz az egész világ

Gyömbér

A magyar kultúra végtelen színű világában folyamatosan történik valami. Nem volt ez másképp ebben az évben sem. Képtelenség lenne összeszedni mindent – akár csak azt, ami csak az első negyedévben történt -, de megpróbálom felvillantani a számomra legkedvesebb eseményeket. KULTURMEMÓRIA I. RÉSZ

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A Hymnus kézirata

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de idén a tömérdek program közül a Fővárosi Nagycirkusz ünnepi előadását emelem ki. Gyerekkoromban jártam utoljára itt. Hát, sok minden nem változott azóta – bár úgy hallottam, hogy a Liget-projekt keretében tervben van egy új cirkuszközpont létrehozása –, de az kétségtelen, hogy most az épületben egy kis időutazáson vehettem részt. Az előadás azonban teljesen feledtette velem azt, hogy miként néz ki az amortizálódott épület. A fesztivál csillagai – egy meglévő műsoruk – adta a program gerincét, azonban különböző produkciókkal, magyar tánc- és dalbetétekkel színesítve. Ha azt mondom: Honvéd Táncegyüttes, Szalai Antal és népi zenekara kíséretében? Óriási siker volt!

Fotó: Mernyó Ferenc, Budapest

Fotó: Mernyó Ferenc, Budapest

Februárban a Millenárison megrendezett IV. Budapesti Halfesztiválra látogattunk ki. Idén a fesztiválon a magyar ízek mellett nemzetközi különlegességeket is kóstolgathattunk. S bár
az ország minden tájáról érkeztek halászlevek, találtunk egzotikus sushit, a pad thai tésztát, az orosz kaviárt, a francia hallevest, az olasz branzinot (tengeri süllő) és angol fish & chipset.
A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást. A másik kiemelt cél sem elhanyagolható: felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a Duna magyarországi szakaszának tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát, az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség. Remélem ez a hagyomány 2017-ben is folytatódni fog.

 

Márciusban a Régizene Fesztivált élvezhettük.

A Müpa második Régizene Fesztiválján a zenetörténet kiemelkedő remekművei mellett rejtett kincsek és nagy felfedezések is várták a közönséget. A fesztivál középpontjában idén a francia barokk zene állt, de a 2016. március 2. és 6. között rendezett hét nagykoncerten Bach és Haydn művei is felhangzottak. A nagykoncertek közül az elsőn – március 2-án – a világhírű Poème Harmonique és a Capella Cracoviensis két nagyszabású Te Deumot adott elő, az egyik Charpentier, a másik Lully alkotása. Másnap Magyarország leghosszabb ideje működő régizenei együttese, a Capella Savaria adta elő Bach hat Brandenburgi versenyét, melyek a barokk zeneirodalom legcsodálatosabb művei közé tartoznak.

Capella Savaria / Fotó: mupa.hu

Március 4-én került sor két fiatal, ígéretes tehetség, Baráth Emőke szopránénekesnő és Valer Barna-Sabadus kontratenor Barokk áriaestjére, melyen kevésbé ismert szerzők gyönyörű műveit adták elő A Régizene Fesztivál talán legnagyobb szenzációja Mondonville Isbé című operájának koncertszerű előadása volt az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közreműködésével, Vashegyi György vezényletével március 6-án. Az esemény újkori ősbemutatónak számított, hiszen ezt az operát keletkezése, 1742 óta még soha nem tűzték műsorra! Egészen más oldalról közelített a régizenéhez Sebestyén Márta, akinek Csalogány – Rossignol című koncertjén reneszánsz és barokk, provance-i és magyar dallamok találkoznak spontán, közvetlen előadásban.

 

(folytatjuk)

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32770/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?