Blogolj!

Slam poetry és a rockzene bálványai

Gyömbér

Képtelenség lenne összeszedni mindent a magyar kultúra végtelen színű világából, de megpróbálom felvillantani a számomra legkedvesebb eseményeket a második negyedévből. Talán mások tetszését is elnyerték. KULTURMEMÓRIA II. RÉSZ

Most is egy jeles nappal indítom a visszaemlékezést, méghozzá a Költészet Napjával, amelyet 1964 óta, minden április 11-én, József Attila születésnapjára emlékezve ünnepelünk. Irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel, koszorúzásokkal és filmvetítésekkel, egyéb rendezvényekkel tisztelgünk a magyar líra előtt.

József Attila Születésnapomra című versének kézirata

A költészet életünk része, nélküle szegényebbek lennénk, eltűnne vele a szó játékossága, és a kultúrát sem nevezhetnénk teljesnek. Ez vonatkozik a nálunk 10 éves múltra visszatekintő slam poetryre is. Aki nem tudná, a slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. A Költészet Napján is élvezhettünk sok ilyen előadást, de most az egyik legfiatalabb slemmerről, Bánk Beniről mutatok egy videót. Aki kíváncsi a legkiválóbbakra, itt tud mazsolázni: http://slampoetry.hu/slammerek/

 

Május elsején nosztalgiázva tombolhattunk a Tabán fesztiválon.

A Tabán – a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület – nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a tágas park az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne lett. A minden évben megtartott május elsejei koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője.

A nagy öregek mellett, mindig szerepet kapnak fiatal zenekarok is, ennek hatására a fiatalabb korosztály megismeri az előző generáció zenéjét és a helyszínre kilátogató idősebb korosztály bepillantást nyerhet a mai zenei életbe.

A rock és blues ünnepén 2016-ban fellépett Pribojszki Mátyás Band, a Karthago, Török Ádám és az új Mini, valamint a Beatrice és az EDDA együttes. Idén is nagy siker volt a „magyar Woodstock”.

Július 6-án az irodalom vette át az irányítást a Vörösmarty tér felett. Itt rendezték meg a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyerekkönyvnapokat. 2016 könyvújdonságaival lehetett itt találkozni. Itt vettem először a kezembe Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló-ját, amelynek témája az – azóta elhunyt – író betegsége. Esterházy játszik a műfajjal, a személyesség határaival, de közben fura szerelmi történetet kerekít a betegségből, mert a benne lévő rák önálló életet él.

Tóth Krisztina legújabb, Világadapter című verseskötetéhez is itt jutottam hozzá. Állítólag Ungvári Tamás író ágya mellett is ott lapul a bárhol felütésre késztető könyv. „Sok személyes élményt gyúrok bele a történeteimbe, de egyetlen olyan történetet sem írtam soha, ami saját lenne, és ez nagyjából a verseimre is igaz” – mondta akkortájt új verseskötetéről a Könyves Magazinnak a költőnő, ám a Világadapter Hosszúalvó-ciklusába mégis bekerült néhány vers, ami minden eddiginél személyesebb.

(folytatjuk)

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/32785/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?