Blogolj!

Négy magyar művész is helyet kapott a világ legkeresettebb zenészei között

Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes

2016-ban is nagy népszerűségnek örvendtek a magyar előadóművészek. Olyannyira, hogy négyen - Várdai István, Várjon Dénes, Baráti Kristóf és Schiff András – bekerültek a világ legkeresettebb muzsikusai közé, egy a tavalyi évet összegző brit komolyzenei adatbázis alapján, amit a Bachtrack készített. Azonban nem csak a zenészeink voltak sikeresek, hanem a Magyar Állami Operaház is, ugyanis megszerezte magának a világ "legdolgosabb" operaháza címet, 305 előadásával még a szentpétervári Mariinszkij Színházat is maga mögé utasította.  

A Bachtrack kimutatása a 2016-ban rendezett több mint 32 ezer komolyzenei koncert, opera- és balettelőadás adatai alapján készült.

Az adatok alapján Várdai István volt a világ legkeresettebb csellistája 2016-ban, megelőzve ezzel a francia Gautier Capucont, az argentin Sol Gabettát, a norvég Truls Morkot és a német-kanadai Johannes Mosert. A zongoristák mezőnyét az orosz Danyiil Trifonov vezeti, mögötte végzett a cseh-osztrák Rudolf Buchbinder és őt követi harmadik helyen Várjon Dénes, Schiff András pedig a hetedik legtöbbet koncertező művész. 

Schiff András

A hegedűsök között Baráti Kristóf a hatodik helyet foglalja el, a világ legkeresettebb hegedűművésze a görög Leonidasz Kavakosz, a lett Baiba Skirde és a francia Renaud Capucon előtt.

Az adatbázisból azt is megtudhattuk, hogy idén Beethoven beelőzte Mozartot a leggyakrabban játszott zeneszerzők között, ugyanis a német zeneszerző darabjai 3341 alkalommal csendültek fel a világ hangversenytermeiben és operaházaiban. A 2016-ban jelentős évfordulót ünneplő zeneszerzők - köztük a 90. születésnapját ünneplő Kurtág György - is jelentősen előretörtek e kategóriában.

Magyar Állami Operaház

Nem csak a kiváló művészeink szorgoskodtak a tavalyi évben, hiszen a Magyar Állami Operaházban rendezték meg a legtöbb előadást. Mozart, Verdi, Puccini operáit adták elő a világon legtöbbször, mindhárom zeneszerző darabjai ezerszer csendültek fel szerte a világban. A varázsfuvola végzett az élen, amely egyetlen előadással ugyan, de megelőzte Mozart másik közkedvelt operáját, a Figaro házasságát. 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33053/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?