Blogolj!

Gőzerővel robog tovább a Halmos Béla program

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által létrehozott program 2015 végén indult, ami azóta is folyamatosan terjeszkedik, így egyértelmű volt a folytatás is.

A program célja a népzenei utánpótlás támogatása és a színpadképes előadások létrehozása. Ennek érdekében már több mint egy éve fokozatosan épül ki a klubhálózat, ami a népi hagyományokat és zenei életet népszerűsíti. Ennek egyik része a tavaly ősszel megalakult szegedi Fonó-klub is, idén pedig további tíz intézményt terveznek létrehozni.

A népzene népszerűsítésének egyik fontos eleme, hogy olyan rétegekhez is eljusson, ahová eddig nem, vagyis olyan fesztiválokon, eseményeken is megjelenjen, ahol eddig nem volt jellemző ez a műfaj. A népi hagyományokhoz szorosan kapcsolódik a táncházmozgalom is, ami képzést is von maga után, tehát a program fontosnak tartja az összetett, tudásalapú hagyományőrzést és nem utolsó sorban a szórakoztatást fellépések és koncertek keretén belül, határon innen és túl.

A Halmos Béla program tavaly 300 millió forint támogatást kapott, amit kellően ki is használt, így idén sem lesz ez másként, viszont a pontos anyagi forrás nagysága csak tavasszal derül ki.  

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33115/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?