Blogolj!

Egy világ hevert a lábai előtt

Az idén 152 éves pesti vigadó másfél évszázad alatt a kulturális élet fellegvárává vált, ahol számos világhírű művész fordult meg az elmúlt évek során. 

A Vigadó gazdag történelmi múltra tekint vissza, de ez nem is csoda a korát tekintve. Buda visszafoglalása után megnőtt az igény egy nagyvilágias táncteremre, végül Pollack Mihálynál landolt a megbízás egy tánc- és koncertterem megépítésre, ami 1832-re el is készült és a Redoute nevet viselte. A Redoute volt a Vigadó elődje, ami a pesti klasszicista építészet csúcsteljesítmények számított.

A korszakban ez volt Pest egyetlen koncertterme, amiben nem kisebb személyek léptek fel, mint az idősebb és ifjabb Johann Strauss, Erkel Ferenc vagy az 1838-as pesti árvíz kapcsán adott jótékonysági koncerttel, 1839-ben Liszt Ferenc.

A szétbombázott Redoute

A Redoute épülete 1849 májusában sajnos az osztrák várvédők ágyútüzének áldozatává vált. Az újjáépítéssel 1859-ben Feszl Frigyes lett megbízva, az új palotát, amellyel a tervező feltett szándéka volt, hogy magyar stílusban teremtse újjá, végül 1865. január 15-én nyitották meg. Feszl műve a magyar romantikus építészet jelképévé vált. Sajnos a későbbi eseményeket is megsínylette, ugyanis a Vigadó 1945-ben, Budapest ostromakor súlyosan megrongálódott. Sokáig az is vitatott volt, hogy sikerül-e egyáltalán az újjáépítése, végül 1966-ra készült el a homlokzat rekonstruálása. Az évek múlásával újabb felújításokra szorult a történelmi épület, amely az új munkálatok után 1980. március 15-én nyitotta meg kapuit, már nem bálteremként, hanem reprezentatív kiállítóhelyként, szórakoztató központként, ahol komoly- és könnyűzenei koncertekre is egyaránt sor került. 

A Vigadó az 1980-as években

Amikor egy világ hevert a lábai előtt

Azonban a Pesti Vigadó nem csak a kalandos múltja és a csodás építészeti kivitelezése miatt különleges gyöngyszeme hazánknak, hanem azért is, mert egy egészen elképesztő társasági és kulturális világ színhelyéül szolgált, szolgál a mai napig.

Talán nincs még egy olyan épület a világon, ahol Liszt Ferenc többször lépett volna föl, mint a Vigadóban. Itt hangzott el elsőként Pesten teljes terjedelmében Beethoven IX. szimfóniája a Filharmóniai Társaság 1865. március 25-én adott hangversenyén, amiért Erkel Ferenc karnagy emlékül ezüst karmesteri pálcát is kapott. A Vigadó közönsége még az ifj. Alexandre Dumast is hallhatta, amint franciául szavalja Petőfi Sándor verseit.

 Liszt Ferenc a Vigadóban 1839 -ben

1875. március 10-én pedig Liszt és Wagner közös hangversenyére is sor került, ugyanekkor volt Liszt művének, A strassburgi harangoknak az ősbemutatója is. 1881-ben, amikor Liszt 70. születésnapját ünnepelték, Hans von Bülow tartott ünnepi Liszt-estet, melyen a mester, Brahms is a hallgatóság soraiban ült. Az idős mester egy vonósnégyes koncertjén járt utoljára a Vigadóban 1885. április 1-én.

A fővárosban megforduló neves személyiségek sorra léptek fel a Pesti Vigadó Hangversenytermében. Fellépett többek között: Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, vezényelt Bruno Walter, Sergio Failoni, Erich Kleiber, Charles Münch, Ernst Ansermet, Pietro Mascagni – aki eljátszotta Souvenir Budapest című keringőjét is. 

A hazai művészek is nagy kedvelői voltak a Vigadónak. Itt adta első önálló koncertjét Dohányi Ernő, majd 1905. március 15-én Bartók Béla ült a zongorához, s Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művét játszotta el.

2004 és 2014 között újabb nagyszabású tatarozásra szorult az épület, ám ennek köszönhetően a 2014. március 14-én megnyitott Vigadó szinte eredeti pompájában ragyog. Az épületet kibővítették, az 5-6. emeletén kiállítóhelyet alakítottak ki. Az intézmény tulajdonosa a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) lett, melynek köszönhetően továbbra is magas színvonalú kulturális programokkal várják a közönséget. 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33157/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?