Blogolj!

Óriási elismerésben részesült a MÁV Szimfonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője

Gyömbér

Csaba Péter

A magyar zenészek világszerte elismertek. Ennek legutóbbi, órási és megtisztelő elismerése, hogy a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozata, amellyel Csaba Pétert, a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesterét és művészeti vezetőjét tüntették ki.

Mint az ismeretes,a Franciaország legmagasabb katonai és polgári kitüntetésének számító elismerés külföldiekre is kiterjed: megkaphatják állam- és kormányfők, kormánytagok, Franciaországba akkreditált nagykövetek, valamint mindazok, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért.

Az MTI közleménye szerint a karmester a francia kultúra és zeneművészet terjesztéséért veheti át a francia kormánytól a Művészetek és az Irodalom Lovagja (Chevalier des Arts et des Lettres) elismerést.

De ki is Csaba Péter és mit tudunk eddigi munkásságáról?

1952-ben született Kolozsvárott. Ötéves korában kezdett hegedülni; hegedű-, zeneszerzés- és karmesteri tanulmányait a Bukaresti Ciprian Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. Több nemzetközi versenyen is helyezést ért el, és évtizedeken keresztül rendszeresen hangversenyezett hegedűművészként. Később sikerrel mutatkozott be karmesterként is.

1983 óta Franciaországban, Lyonban él, azóta több mint hatvan országban vendégszerepelt hegedűművészként és karmesterként. A francia Solistes de Lyon és a finn Virtuosi di Kuhmo kamarazenekarok, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó vendégkarmestere. A lyoni zeneművészeti főiskola professzora, 2010-ig a besanconi szimfonikus zenekar és operaház igazgatója volt.

Kamarazenei partnerei, hangversenyeinek szólistái között a világ leghíresebb művészeinek nevét találhatjuk, számos zeneszerzővel működött együtt műveik bemutatásában. Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az Egyesült Államokban elnyerte az év legjobb felvétele címet.

MÁV Szimfonikus Zenekar

2012 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Számos nagy sikerű hangversenyt és lemezfelvételt vezényelt, valamint egy sor világszerte elismert művészt hozott Magyarországra, köztük Menahem Presslert, Helen Donath-t, Frans Helmersont és Frankl Pétert.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33149/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?