Blogolj!

A szegedi Fonó Klub mások számára is követendő példa

Már mi is beszámoltunk róla, hogy mekkora népszerűségnek örvend a tavalyi évben létrehozott Halmos Béla Program, amelyet Szegeden indítottak útjára. A program segíti a tehetségek támogatását, de emellett még ismereteket is biztosítanak a zenészek számára, és segítséget nyújtanak a bel- és külföldi fellépésekhez egyaránt. A program egyik legnagyobb sikere a Fonó Klub Szeged, amelynek példáját hamarosan több is követhet - olvasható a Szegedma.hu-n.  

Megvolt az első évértékelője a Halmos Béla Programnak méghozzá stílusosan Szegeden, a Millenniumi Kávéházban. A Cseh Tamás Program népzenei párjaként életre hívott ideiglenes kollégiumot 2015. decemberben 12-én alapították, nevét pedig a táncház mozgalom ikonikus alakjáról kapta.

A budapesti Fonó kistestvéreként, elsőként Szegeden jött létre újabb Fonó Klub, ahol havonta egy programmal várják a látogatókat. Ilyenkor rendszerint koncertekkel és előadásokkal jelentkeznek a művészek. Kondé Lajos pasztorális elnök hangsúlyozta, fontos számukra, hogy bemutassák, továbbadják a magyar népzene értékeit, mert erre a világnak is szüksége van. A Millenniumi Kávéház 2000 óta egyfajta szegedi Pilvaxként funkcionál a város kulturális életében, ami mindig tárt kapukkal fogadja az értékeket átadni és átvenni kívánó érdeklődőket. Az, hogy itt zajlott le a Halmos Béla Program évértékelője nem csak a szegediek számára bír jelentőséggel, hiszen ez a gesztus azt az üzenetet is magában hordozza, hogy igenis, a végeken is van élet.

Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője

Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításért felelős kollégium vezetője fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szervezet nem csak egy ember ötlete volt, hiszen több népzenész, már egymástól függetlenül is azon fáradozott, hogy egy ideiglenes kollégiumot létrehozhassanak. Mint elmondta, ennek köszönhetően alig fél év alatt sikerült valóra váltani a terveket, továbbá azt is megtudhattuk, hogy a kuratóriumi tagok egytől egyig évtizedek óta aktív népzenészek, így értő kezekbe került a tervezet. Céljuk, hogy egy olyan tudáshoz juttassák a népzenészeket, amelynek köszönhetően könnyűszerrel el tudjanak igazodni a zeneipar világában, továbbá, hogy képesek legyenek lekötni a közönségüket akár másfél órán át is – hasonlóan a Muzsikás együtteshez, melynek tagjai Szalóki Ági, Herczku Ágnes, Sebestyén Márta és Berecz András. 

Emellett támogatják még CD-k, DVD-k, klipek megalkotását, majd az itt felcsendülő dalok élőben való bemutatását is, illetve szeretnének a médiában való szereplésekre is rágyúrni, különböző médiumokon keresztül. Mindezek mellett még az olyan új tehetségeket is felkarolják, mint az üllési Erdélyi Luca, aki nemrégiben nyerte meg a Fölszállott a páva 2016-os évadát.

Erdélyi Luca

A Fonó Klubhálózat első gyermeke a szegedi, ami - ha minden jól megy - hamarosan több kistestvérrel is gyarapodhat, ugyanis azt szeretnék, ha mások is követnék a dél-alföldi példát. Maximum 10 hasonló helyet kívánnak létrehozni az ország városaiban. Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője elmondta, hogy két éve pattant ki a fejéből az a gondolat, hogy mi lenne, ha a Fonó tevékenységét – egyfajta franchise formában – kiterjesztenék a vidékre is. Ezt az elképzelést Horváth László, a Fonó igazgatója és a Millenniumi Kávéház vezetősége is támogatta. Egyelőre még havi egy programmal tudnak szolgálni, azonban az a céljuk, hogy a jövőben sűrűbben legyenek a rendezvények, hiszen jelenleg is telt házasak az előadásaik. 

(Fotók: szegedma.hu) 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33193/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?