Blogolj!

Gyászol a magyar opera: elhunyt Takács Klára operaénekes

Elhunyt Takács Klára operaénekes szombat hajnalban – tájékoztatta családja az MTI-t.

A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas mezzoszoprán énekes 1945-ben született a Somogy megyei Lengyeltótiban. Tanulmányait 1973-ban fejezte be a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán, onnantól kezdve 1989-ig az Operaház egyik vezető mezzoszopránjaként tündökölt.

Világszerte negyvenöt nagyvárosában lépett föl, többek között a New York-i Metropolitanben, Velencei La Fenicében, a Bécsi Staatsoperben, a Londoni Carnegi Hallban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá Tokióban és Argentínában is megmutathatta a tehetségét, ezzel népszerűsítve a hazai operettet is.

Azonban nem csak a színpadon mozgott otthonosan, hiszen opera-, oratórium- és dallemezei közül nyolc is nemzetközi nagydíjat kapott. Önálló lemezein Verdi-, Schumann- és Strauss-dalokkal, valamint francia operaáriákkal és operaduettekkel kápráztatta el a rajongót. Emllett a Vivaldi munkáit felfedező lemezek állandó szólistája is volt.

Gazdag repertoárjából főbb szerepei az alábbiak voltak: Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Júliát Bellini Rómeó és Júliájából, Cherubint a Figaro házasságából, Marinát a Borisz Godunovból, Erdát A Rajna kincséből.

1979-ben vehette át a Liszt Ferenc-díjat, majd 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben pedig Prima díjas lett. Életműve megkoronázására 2014-ben került sor, amikor átvehette a Kossuth-díjat is. 

Címkék: Gyász, Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33311/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?