Blogolj!

Őt nekünk sem szabad feledni - Nagy Gáspár-emlékest

Monostori Imre, Szabó András és Pécsi Györgyi

Csúszással kezdtünk, mert folyamatosan érkeztek az érdeklődök és a pontos kezdésbeli állapotokhoz képest  rövid időn belül megduplázódott a hallgatóság. Ez azért örömteli, mert állandóan hallhatjuk a sipákolást, hogy a keresztény magyar kultúrára már egyre kevesebben kíváncsiak, nos, mindennek élő cáfolata volt ez – a máskor oly’ idegesítő – csúszás. Nagy Gáspár könyvesbolt-vendég volt, legalábbis a Liteában mindenképpen, és az a természetes személyesség, ahogyan egykoron a könyvsorokat bújta a Mester visszaköszönt az alakját felidéző megemlékezésekből. A várban található könyvesbolt vezetője nem kertelt: rendkívül fontosnak tartja, hogy az emberek évről-évre kellőképpen megemlékezzenek Nagy Gáspárról, és az általa képviselt irodalomról. Hogy miért? Nos, arra az est folyamán mi is, akik sajnos már nem ismerhettük személyesen a költőt, választ kaptunk.

dr. Bakó Károlyné  (Annamária)

Például Pécsi Györgyi irodalomtörténész előadásából is, aki egyben az esten bemutatott, Októberi stációk – Nagy Gáspár és 1956. (Válogatott írások) c. kötet szerkesztője is. Mesélt a költő jelentős szerepéről az ’56-os eseményeket követő cenzúra ellenében, hiszen ő volt az első, aki a 80-as években nyíltan bírálni merte a forradalmat követő politikai helyzetet, és mély hallgatást. 

Pécsi Györgyi irodalomtörténész

És itt volt – naná, hogy itt volt! – Monostori Imre is,  az egykori Új Forrás főszerkesztője, hiszen az 1984/5. számban megjelent korszakos vers (Öröknyár…) után az ő „hátán csattant az első ostor”. Na, ezen nem is lepődhetünk meg, lévén Nagy Gáspár azzal megtörte a csendet, és versével kiállt az egész országért.

És most jött az, ami számunkra, fiatalok  számára is testközelbe hozta Nagy Gáspárt.

Monostori egy feledhetetlen, irodalommal átszőtt történelemórát tartott, amelynek keretében intett bennünket arra,  hogy soha nem szabad elfelejtenünk Nagy Gáspár kapcsán azt, hogy a nyolcvanas évek közepén megjelent „rendszerváltó” versei és a szüntelen ellenzéki magatartása miatt az 1989 előtti politikai hatalom az egyik főellenségének tekintette a költőt. Aki ezzel mit sem törődve személyes küldetésének érezte, hogy harcoljon a diktatúra ellen. Nyíltan szót emelt a történelem tényeinek meghamisítása ellen, költészetének pedig kezdetektől fogva fontos motívuma lett „ötvenhat”, „október” és „hatvannyolc”.

Monostori Imre és Szabó András

S persze az előadott versek sem maradhattak el. Szabó András előadóművész kiváló verselőadásokkal tarkította Monostori megemlékezését, aminek köszönhetően többek között elhangzottak a Fiú naplójából és az Öröknyár: elmúltam 9 éves című versek is, amelyekkel sikerült ismeretlenül is elénk varázsolnia Nagy Gáspárt, és megidéznie a kor hangulatát a jelenlévőknek is a közönség számára.

dr. Bakó Károlyné és Szabó Márta

Elegáns és méltó befejezése volt az estnek, hogy a Litea vezetője megható ajándékkal kedveskedett a közönség soraiban ülő, Szabó Mártának, Nagy Gáspár özvegyének, akit külön köszönet illet az újabb megemlékezés létrejöttében. 

A tíz éve elhunyt Kossuth-díjas költő, Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteletbeli tagjának emlékestjének a Magyarság Háza adott otthont, közös szervezésben a  Nap Kiadóval, a Litea Könyvesbolttal, és a Nagy Gáspár Alapítvánnyal. 

(Fotók: Magyarság Háza) 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33318/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?