Blogolj!

Született Magyarországon

Január 22-e nem csak a magyar kultúra napja, hanem a magyar kultúra egyik kiemelkedő alakjának születésnapja is. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Cseh Tamás, aki egy szál gitárral a XX. század krónikása volt, megkerülhetetlen alakja a hazai zenei életnek.

Lassan 8 éve nincs közöttünk, de emléke és öröksége a mai napig él. Ma lenne 74 éves Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, aki a dalszerzés és az éneklés mellett színész és egy letaglózó kisugárzással rendelkező előadóművész is volt. Dalai, történetei és előadásmódja magában hordozták a történelmet, az élő és fiktív figurái, akiket dalaiban életre keltett mind a „csehtamásos” világ alappillérei voltak.

Maga volt a művészet

Nem túlzás azt állítani, hogy Cseh Tamás maga volt a Művészet, hiszen mindenben ezt kereste. Az idegen kultúrák ugyanúgy vonzották, mint egy festmény, egy dal vagy egy színdarab. Élete is szorosan ezen a mezsgyén haladt, hiszen huszonévesen, 1964-ben létre is hozta Bakonybélben az indiántábort, és az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta (2006-ban Csillagokkal táncoló kojot című válogatása is megjelent, amely indián meséket tartalmazott), majd később, 1967 és 1974 között kisgyerekek rajzoktatásával foglalkozott.

Munkásságában fordulópontot jelentett az 1970-es év - ekkor kezdett el dolgozni Bereményi Gézával, aki dalainak szövegírójaként évtizedekig közreműködött alkotásaiban. A hetvenes évek nem csak a gitár mögött, hanem a színpadon is meghatározó volt számára, ugyanis 1972 és 1977 között a Huszonötödik Színház tagja volt, ahol önálló esteket is tartott Dal nélkül és Levél nővéremnek címmel, majd 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon folytatta előadásait, a későbbiekben a Katona József Színház egyik alapítótagja lett. Pár évre rá a Bárka és a Csokonai Színházban is dolgozott.

2006-ban diagnosztizálták tüdőrákját. 3 évig küzdött a kórral, míg végül 2009. augusztus 7-én elhunyt.

Néha úgy érzem, hogy beszélek hozzá, ő meg alszik. De nem. Hálás vagyok neki. Hálás, mert hagyott énekelni. Ha úgy látta volna, rossz ember vagyok, a dalokat sem adta volna nekem. Ez megnyugtat. Ezért nem is félek.”

Emléke

Nem csak dalaiban él emléke, hanem a hétköznapokban, az utcákon is. Budapesten, a Szent Gellért-téren egy szobor őrzi emlékét 2013 óta, illetve egykori lakóházánál egy visszafogott, ám rendkívül ötletes emléktáblát emeltek, amin dalainak címei és szereplői olvashatók.

2014 májusában megalapították a Cseh Tamás programot, amelynek célja a magyar könnyűzene támogatása, színvonalas produkciók fellépési lehetőségeinek, külföldi népszerűsítésének elősegítése, illetve induló zenekarokat, vidéki klubokat, vidéki és kisközösségi tévéket és rádiókat, valamint print és online médiát, előzenekaros koncerteket, nemzetközi turnékat és promóciót támogat pályázatos formában, emellett magyar könnyűzenei örökség megőrzésére, zeneimenedzsment-oktatásra és a vidéki tehetségkutatók támogatására is külön alprogramot hoztak létre.

Méltó névvel.

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33327/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?