Blogolj!

Megfejteni 70 évet

A napokban nyílt Stefanovits Péter Szívzörej című kiállítása a Műcsarnokban, ami több évtizedes pályafutásának fő vonulatait mutatja be száz munkáján keresztül. Mivel az ország egyik legjelentősebb és legismertebb grafikusáról van szó, így mi sem hagyhattuk ki alkotásait.

A január 18. és február 19. között látható tárlat az idén 120 éves Műcsarnokban a szintén kerek évfordulóját ünneplő, 70 éves művész előtt tiszteleg. A kiállítás kurátora szerint Stefanovits mestere a különböző művészeti technikáknak, és bizony ezt válogatott munkáiban mi is megtapasztaltuk: vegyes, már-már eklektikus válogatást kaptunk, ahol a fotogram, a cinknyomat, litográfia és elektrográfia mindennapos eszközei voltak alkotásai készítésénél. Bár a hozzánk hasonló átlag látogatóknak elsőre nem sokat mondanak ezek a kifejezések, ez csak kellően felcsigázott bennünket, hogy még jobban utánanézzünk Stefanovits munkásságának, hiszen ez által a művész világa és maga az alkotás világa is jobban kinyílik számunkra.

A már említett eklektikusság ennek is köszönhető: a számos technika más-más hangulatot hordoz magában, arról nem is beszélve, hogy a stílusok keveredése is érdekessebbé tette az összképet. A méretekkel való játszadozás, a hol elnagyolt, hol finom, aprólékos munkák a mi hangulatunkra is rányomták bélyegüket, nem is beszélve a fekete és fehér termekről, amik láthatóan külön világot képviseltek a művész alkotói szakaszait tekintve. Míg a fehér terem elsősorban a nyomatokról, szénrajzokból állt, addig a fekete terem „modernebb” köntösbe bújva mutatta be Stefanovits fotóit (pontosabban elektrográfiáit). A hangulatfokozás – legalábbis ami minket illet ­- itt is bevált: a két különböző színű terem eltérő energiákat szabadított fel bennünk.

A tárlat végletekben mozgó, kétpólusú, izgalmas miliője egyértelműen nem csak ránk, másokra is hatott: ahogy elmélyedtünk a kiállított képekben, azt vettük észre, hogy az addig szállingózó látogatók közül egyre többeket vonz be a kiállítás a különös képeivel és atmoszférájával.

Összetett és sokszínű élmény Stefanovits Péter életművének apró darabjait végignézni, amiben a személyes hangvétel és a történelem szeletei is megtalálhatók. Néhol úgy éreztük kissé szűkszavúan bánik alkotásaival, így ránk hárult az a feladat, hogy megfejtsük mondanivalóját, de nem is bántuk, hiszen érdemes ebben a világban elmélyedni.

Stefanovits Péter Szívzörej című kiállítása január 18. és február 19. között tekinthető meg a Műcsarnokban.

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33361/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?