Blogolj!

Elhunyt Erkel Tibor zongoraművész

Elhunyt 83 éves korában Erkel Tibor zongoraművész, zenei rendező, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára – közölte a család az MTI-vel.

A zongoraművész szombaton hunyt el.

Erkel Tibor 1934 januárjában látta meg a napvilágot Csökmőn. Erkel Ferenc leszármazottjaként életét és tanulmányait már egész fiatal korától meghatározták a család zenei hagyományai. A debreceni Piarista Gimnáziumban töltött évei után az Erkel Ferenc Zenei Gimnázium és Kollégium (a mai Bartók Béla Kollégium), majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongoraszakos hallgatója volt, ahol Wehner Tibor tanítványa volt.

Zongoraművészi fellépései mellett azt is fontosnak tartotta, hogy tudását továbbadja a fiatalabb generációnak, így pályafutását a szegedi konzervatóriumban kezdte zongora- és kamarazene-oktatással. 1964-től 50 éven át a Zeneakadémián tanított, 1969-től már tanszékvezető egyetemi tanárként. Tanítványai közül számos nemzetközi rangú karmester, fúvós- és egyéb hangszeren játszó művész került ki. Fia, László is művész lett továbbörökítve a családi hagyományokat, őt Kentaur néven ismer a szakma, aki zenész, énekes, díszlet- és jelmeztervező.

Erkel Tibor Lendvai Ernő Bartók-kutató hívására 1963-ban a rádiózásba is belekóstolt és a Magyar Rádióhoz került, amelynek előbb zenei rendezője lett, majd 1992-ig zenei főosztályvezetője volt.

Több rangos díjat elnyerő lemez- és rádiófelvétel fűződik nevéhez, melyeken számos hazai és nemzetközi művésszel dolgozott együtt. A zenélés és az oktatás mellett az új dolgokat is kereste, ugyanis fontos szerepet töltött be a Dolby Surround rendszerek elődjéül szolgáló kvadrofon technológia kidolgozásában a Magyar Rádiónál. Az így készült felvételek nyugaton is elismerést hoztak a magyar rádiózás számára a hetvenes-nyolcvanas években.

Erkel Tibor 1979-től 1983-ig a Művelődési Minisztérium Színház-, Zene- és Táncművészeti osztályának vezetője volt, majd 1992-től két éven át a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban töltött be hasonló posztot.

Egy ilyen gazdag életútból a politika sem maradhatott ki, 1996-tól a MIÉP színeiben politizált, 1998 és 2002 között mint országgyűlési képviselő, majd 2002 és 2006 között a Fővárosi Közgyűlés tagjaként.

Munkásságát és életét 1986-ban Erkel-díjjal, 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el, majd ugyanabban az évben Újpest díszpolgára is lett. Az Erkel Ferenc Társaság alapító tagja, alelnöke volt, majd örökös tiszteletbeli alelnöke lett.

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33521/pics/lead_800x600.jpeg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?