Blogolj!

Legyen a vers a sejtjeinkben!

Kolti Helga a Versünnep Fesztivál 2017-es sajtótájékoztatóján

Kolti Helga színművész megálmodta a Versünnep rendezvényét. A színésznő korábban a Szegedi Nemzeti Színház, a Független Színpad művésze volt, majd a veszprémi Petőfi Színháznál belekóstolt a direktorkodásba is. Szentendrén kulturális céget vezetett, de régi szerelméhez, a versekhez mindenkor hű maradt. Számára ezek nem „egyszerűen csak szövegek”. 

A tabletek és az okoskütyük mindennapjaiban hogyan látja a fiatalok és a versek kapcsolatát? Egyáltalán: miért tartja fontosnak, hogy az X és Y generáció tagjai mielőbb találkozzanak a versek világával?

Egy vers, vagy egy verssel történő találkozás – bármely korosztályban történik is az emberrel – az felér a szerelem érzésével. Vagy kialakul és cunamiként elsodorja az embert, vagy valamilyen megmagyarázhatatlan feszültségbe torkollik – de mindenféleképpen megérinti azt az embert, aki a verssel találkozik. És ez az alapvető, mert közömbösen nem lehet a versek mellett elmenni. A Versünnep Alapítványnál arra tettük az életünket, hogy minél több fiatalhoz jusson el időben a vers. Ugyanis ha kialakul a vers szeretete egészen fiatalon, akkor az egyes gyermekek gondolkodására, kreativitására, képalkotási képességére is nagy hatással lesz. Ez nem egy lelki aspektus csupán, hanem megvannak a fizikai magyarázatai is: ha belegondolunk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a vers képekben kommunikál. Ahhoz, hogy megtanuljon az agy képekben kommunikálni, ahhoz magát a folyamatot is meg kell tanítani az agynak, ezért nagyon fontos például, hogy az édesanyák a pici babájuknak versikéket mondjanak vagy énekelgessenek. Hiszen már attól, a legelső pillanattól elindul ez a folyamat, és a későbbiekben a vers az agynak ezt a működését stimulálja, erősíti folyamatosan, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen korban találkozik az ember először ezzel az eufórikus élménnyel. De senki nem késett le semmiről, ugyanis az a legfontosabb, hogy mindez bármikor történik is, de megtörténjen.

A 2016-os Versünnep Fesztivál döntőjén

Kellő mennyiségű verset, memoritert tanulnak a fiatalok manapság?

Nem is az a lényeg – bár ildomos lenne, persze –, hogy verset tanuljanak, hanem legfőképpen az, hogy olvassanak, gondolkozzanak és találkozzanak azzal a képi világgal, amit versnek mondunk. 

Igen, csak ehhez le kell ülni és egy kicsit el kell mélyedni. Hogyan lehetne megszerettetni a verseket a már említett, fiatalabb generációval?

Talán ez a legfontosabb. Mi ezért járunk ki és tartunk iskolákban rendkívüli irodalomórákat, mert nem biztos, hogy csak az az egyetlen módja a versoktatásnak, ahogyan a kiváló irodalomtanárok a tananyagot leadják. Lehet, hogy a művészek segítségével egy szubjektívebb, erősebb hatást és ez által érdeklődést lehet kiváltani a gyerekekből. 

Címkék: Interjúk
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33515/pics/lead_800x600.jpg
Interjúk
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?