Blogolj!

Szavak nélkül

A Gulág-táborok áldozataira, elszenvedőire emlékeztek meg január 27-én a Várkert Bazárban az Aranykert Egyesület és a Duna Művészegyüttes közreműködésével. A múlt század egyik legborzasztóbb történelmi eseményére eddig számos művészeti formában – filmen, festményen és könyvben – is megemlékeztek már, de táncelőadásban ez idáig nem sok ilyen produkció született. Ennek fényében Juhász Zsolt koreográfus vezetésével egy újszerű, összművészeti alkotásnak lehettünk szemtanúi, Mementó címmel.

A téma és a megvalósítás is nehéz, és mivel egy rendkívül összetett és érzékeny időszakot – a szovjet kényszermunkatáborok, a letartóztatások és a sokkoló élmények kálváriáját – dolgoz fel az egy órás előadás, így senkinek sem volt könnyű dolga. Sem a táncosoknak, sem nekünk, nézőnek. A több mint fél évszázaddal ezelőtti szörnyűségek bemutatása egy érzékeny, finom és mégis erőteljes művészi produkcióba sűrűsödött, ahol egyaránt kiemelték mind az egyén, mind pedig a közösség szenvedéseit. A művészi kifejező eszközök – néma sikolyok, a kifejező arcok, a táncosok minden porcikájának rezdülése – teljes összhangban  voltak a kegyetlen témával. S mindemellett ez az összhang a táncostársak egymás közti viszonyát is szinte tapinthatóan jellemezte. A nézőtéren is lehetett érezni az együtt dobbanó szívek lüktetését, az elhaló sóhajokat és az arcokon legördülő könnycseppek neszét. A tragikus történelmi kor átélhetőségét tökéletesen segítették a darab előadói, pedig a huszon-, harminc éves korosztály tagjairól beszélünk, akiknek értelemszerűen nem lehet(ett) személyes élményanyaga, de ennek ellenére egyértelműen érezhető volt az elhivatottság, az átszellemültség és a táncjáték témája iránti alázat. Ez a kőkemény profizmus pedig lehengerlő teljesítménnyel járt, ami hozzánk is elért a nézőtérre, így kreálva közösséget a színpadon álló művészekkel.

Ahogy maga az előadás is kifejezte az egyén és a csoport különbségének és hasonlóságának egységét, az összetartást, úgy ez most, a teremben, a sorok között és a színpadon is megvalósult: a Mementó című darab nem csak méltó emléket állított a Gulág áldozatainak, hanem az emberség és a szabadság egy szeletét is elhozta nekünk, ezzel minket is egy közösséggé kovácsolva.  

 

http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33554/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár,Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?