Blogolj!

Elhunyt Mózes Attila Márai Sándor-díjas prózaíró

Életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Mózes Attila Márai Sándor-díjas prózaíró, irodalomkritikus, szerkesztő - közölte szerdán a Helikon című kolozsvári irodalmi folyóirat.

Az írót, aki kedden hunyt el, február 3-án a marosvásárhelyi református temetőben helyezik örök nyugalomra.

Mózes Attila 1952-ben született Marosvásárhelyen, tanulmányait a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészettudományi karán végezte, ahol 1976-ban szerzete meg az orosz-magyar-francia tanári diplomáját. Tanári pályáját a román lakosságú faluban, Székelyhidason kezdte, ahol 1976 és 1979 között a helyi általános iskolában franciát és tornát tanított. Ezután került Kolozsvárra az Utunk (a Helikon elődje) szerkesztőségébe, majd 1990-től a Helikon prózarovatának volt a vezetője.

Munkája elismeréseként számos díjat kapott az író: Ifjúság díj, a Romániai Írók Szövetsége prózadíja (1981, 1983, 1986, 2004), Látó-díj (2000), Erdélyi Magyar Írók Ligája nagydíj (2002) - kritikai díj (2004), Székelyföld-díj (2010), Márai Sándor-díj (2012).

Nemzedékének egyik legkiválóbb írója volt, akinek olyan műveket köszönhetünk, mint az Átmenetek, a Füstkorom, Az Oroszlán Hava és egyéb történetek, az Egy pohár vigyor, a Napnyugati vándorlás című elbeszéléskötetek, valamint az Egyidejűségek című regény, illetve A vénasszonyok nyara című kisregény. Legutóbbi két prózakötete, a Zsibvásár és a Foglaló - 13+1 érzelmes beszély 2010-ben, illetve 2011-ben jelent meg.

Így írt róla pályatársa, Csiki László a 2008-ban elhunyt író, költő: „Ennek a sovány, szőke, izgatott intellektusú, fiatalon maradt embernek huszonhat éves korában, 1978-ban jelent meg az első novelláskötete (Átmenetek). Akkor éppen falusi franciatanár volt az elrománosodott Székelyhidason, és már eléggé neves, haragos magyar író. Mire ottani élményeiből megírta Egyidejűségek című regényét (1980), az Utunk című hetilap kritikai rovatához honosult, Kolozsváron. A marosvásárhelyi kültelkek után amolyan örök, évszakról évszakra élő-forduló falut mutatott, meglehetősen ijesztő mítoszokkal és erkölcsökkel. (:::) Mózes Attilának látszólag „szakmai életrajza" van csupán. Az is eléggé változatos. Író lett, úgy él, úgy sem veszélytelenül. Gyerekkort talál ki magának, kalandokat, és mintha túlságosan korán kezdett volna emlékezni rájuk. Szerintem muszájból. Történt elég visszarettentő, -szorító esemény vele, körülötte, közben és azóta. Egyre sűrűbben halnak meg hősei, a barátai"

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33585/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?