Blogolj!

Barátság a kötelék

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) arra a nemes feladatra vállalkozott, hogy az együttműködés, a barátság, és a szellemi közösség megteremtése és bemutatása érdekében Kép/Társak címmel fotókiállítást hozzon létre a Pesti Vigadóban, melynek végeredményét mi is megtekintettük.

Buglya Sándor az MMA  Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetőjének elmondása alapján, az alapkoncepció abból indult ki, hogy szerették volna egy kicsit gyakorlatiasabbá, kézzelfoghatóbbá tenni a tagozat munkáját, amire a legkézenfekvőbb ötlet egy fotókiállítás volt. Azonban ez még mindig nem volt elég a szervezőknek továbbmentek, ugyanis a koncepció szerint a tagozat akadémikus tagjainak nemcsak a saját munkájukat kellett egy csokorba gyűjteniük, hanem választaniuk kellett kiállítótársnak nem akadémikus alkotókat is. A megvalósulás már a kiállítás címéből is jól tükröződik, hiszen a Kép/Társak egyértelmű utalás a tárlat szerkezetére. Hogy jó ötletnek bizonyult- e? A válasz igen.

A közös munka meghozta a gyümölcsét, még a szakavatatlan szemnek is nyilvánvaló volt, hogy egyszerre kaptunk egy végtelenül egyszerű, ám mégis rendkívül bonyolult és sokrétű kapcsolatokat, alkotói szándékokat bemutató együttműködést.  A tárlaton 14 művészpár, tehát 28 alkotó képeit tekinthetik meg a magyar művészekre és munkájukra  kíváncsi látogatók, akik így találkozhatnak többek között apa-fia társulással, munkatársi kapcsolattal és még számos, érdekes párosítással. A társ kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a lélekkel való látás és alkotás közös pont legyen a két művész munkájában. A létrejött kiállítás ennek jegyében olyan kérdéseket feszeget, minthogy filmesek, fotóművészek hogyan hatnak egymásra? Hogyan hat művészetükre a kor, amiben élnek? Mit jelentett és mit jelent ma számukra a barátság? Vannak-e ma is meghatározó és ösztönző kapcsolatok a művészek és a művészetek között?

Az így megalakult „kép/társak” az alábbi művészek: Ádám Gyula, Balla András, Balla Gergely, Barta Zsolt Péter, Benkő Imre, Bicskei Zoltán, Boros György, Dormán László, Haris László, Horváth Péter, Ilku János, Jelenczki István, Katkó Tamás, Koffán Tamás, Kósa Ferenc, Kőrösi András, Kunkovács László, Lakatos Erika, Molnár Zoltán, Móser Zoltán, Mudrák Attila, Normantas Paulius, Olasz Ferenc, Polyvás Béla Albert, Sára Sándor, Telek Balázs, Tóth György, Török László.

Uhl Gabriella művészettörténész és Buglya Sándor az MMA  Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője

A február 4. és április 2. között látogatható tárlat kurátora Uhl Gabriella művészettörténész, a kiállítás rendezésében közreműködött Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja. A sajtónak szánt tárlatvezetésen számos érdekes dolgot megtudhattunk a művészettörténésztől, többek között hallhattunk az alkotótársak kapcsolatáról, hogy miért pont egymásra esett a választásuk, de a fotók hátteréről és létrejöttének körülményeiről is volt szó a bemutató alatt. A látottak és hallottak alapján elmondhatjuk, hogy egy magával ragadó és elgondolkodtató kiállítás élménnyel lettünk gazdagabbak, aminek köszönhetően több, eddig számunkra ismeretlen fotós munkáját is megismerhettük.

További jó hír, hogy azoknak sem kell lemaradniuk a tárlatvezetésről, akik nem a sajtó munkatársai, ugyanis a kiállítás ideje alatt több alkalom is lesz, amikor az érdeklődők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Erre kéthetente 16 órától az alábbi napokon lesz még alkalmuk:

2017. február 16. – Uhl Gabriella
2017. március 2. – Haris László
2017. március 17. – Uhl Gabriella
2017. március 30. – Haris László

A programokon előzetes regisztráció mellett lehet részt venni, amelyre itt lehet jelentkezni. 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33679/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?