Blogolj!

Snétberger 60

Napjaink egyik legsokoldalúbb zenésze, Snétberger Ferenc. Gitárjátéka a klasszikus daraboktól kezdve az improvizatív zenélésen át a roma gyökerű dallamokig terjed. Kezében a gitár ugyanolyan könnyedséggel szólal meg, legyen szó modern darabról, vagy akár Vivaldiról. Művészetét a világ számos pontján bemutatta már, Ausztriától egészen Indiáig ismerik és elismerik. Snétberger Ferenc 60 éves.

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjában született. Gyerekkorától meghatározó része volt életének a zene, ugyanis apja szintén gitáros volt. Snétberger kezdetben klasszikus zenét és jazzt tanult, majd a későbbiekben nyitott más műfajok felé, így repertoárjába bekerült a cigány- és brazilzene, flamenco. A műfajokat rendszeresen keveri műveiben, és nem áll távol tőle az „örömzenélés”, vagyis az improvizatív előadás sem.

A nyolcvanas évek végén Dés Lászlóval és Horváth Kornéllal megalapította a Trio Stendhal együttest, aminek köszönhetően országszerte megismerték nevét. A határon túl is népszerűek lettek, lemezeiket az egész világon terjesztették. Elsősorban különleges kamarazenét játszottak, és a világ számos pontján, többek között Indiában, Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, Japánban, az Egyesült Államokban és Koreában is koncertezett. Ebben az időszakban költözött Németországba, 1988 óra Berlinben él.

Zeneszerzőként rengeteg filmhez és színdarabhoz írt már zenét. 1995-ben a holokauszt 50. évfordulójára komponálta az In Memory of my People (Népem emlékére) című gitárra és nagyzenekarra írt roma dallamokra épülő művét, amit kamarazenekarral adott elő. Az ENSZ New York-i székházában 2007-ben is bemutatta a darabot, majd Olaszországban és Németországban is sor került erre.

Munkásságát több alkalommal is elismerték: 2002-ben szülővárosa díszpolgára lett, majd 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjével, egy évvel később pedig Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

2004-ben új együttest alapított Arild Andersen norvég bőgőssel és Paolo Vinaccia ütőssel. Itt is tovább vitte az improvizációs zenélést, amit a műfajok közötti kalandozás és játékosság jellemzett erős alapokon nyugvó technikai háttértudással. Bemutatkozó albumuk, a Nomad 2005-ben jelent meg, ami nagy sikert aratott a közönség és a szakértők körében egyaránt.

Szintén ebben az évben az ismert zenésszel, Bobby MFerinnel lépett színpadra a Veszprémi ünnepi játékokon, aminek a későbbiekben egy közös németországi, és spanyol koncertsorozat lett az eredménye.

2011 nyarán Felsőörsön elindította a Snétberger Zenei Tehetség Központot amelynek célja, hogy egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, amelyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapjanak.

 

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33691/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?