Blogolj!

Elhunyt Csikós Attila Kossuth-díjas építész és díszlettervező

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 75. évében elhunyt Csikós Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas építész, jelmez- és díszlettervező, az Operaház örökös tagja és mesterművésze, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja -  közölte az MMA honlapján

Csikós Attila 1942. augusztus 5-én született Ungváron. Munkássága mintegy ötszáz prózai és zenés előadás, balett és nagyopera, étterem és élménypark, lovagi játék, valamint szórakoztató központ, játékfilm és tv-film látványvilágát határozta meg hazánkban és külföldön egyaránt. Építészeti tanulmányait Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán végezte, majd 1965-től tíz éven át volt a Bayreuthi Ünnepi Játékok díszlettervező-asszisztense. Első operaházi díszlettervezése Verdi Trubadúr című operájához készült, amit további 75 opera- és balettbemutató - többek között a Pillangókisasszony, A Nibelung gyűrűje, a Salome, A cigánybáró, a Bánk bán, a Seherezádé, a Don Juan és az Aida - követett. Pályájának jelentős állomása az 1989 és 2005 közötti időszak, amikor az Operaház vezető díszlettervezője volt. A Színházi adattár 256 díszletét és 17 jelmezét jegyzi.

Azonban nem csak színházak és operaházak élvezhették tehetségét, hiszen száznál is több szabadtéri és arénaprodukció fűződik még a nevéhez, köztük olyan előadások, mint a Carmen, Hunyadi László, az Álarcosbál, A trubadúr, az Aida, a Salome és a Jézus Krisztus Superstar. Elismerései között megtalálhatóak a legrangosabb díjak: Jászai Mari-díj (1990), Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998), Kossuth-díj (2001), a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze (2013), a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (2013).

Művészetét 2015. október 10. és november 29. között Álomvilág címmel mutatta be életmű-kiállítás a Vigadó Galériában. Még ugyanebben az évben napvilágot látott a Balassi Kiadónál munkáit és életét összefoglaló könyve Épített varázslat címmel. Csikós Attilát az MMA saját halottjának tekinti.

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33779/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?