Blogolj!

Megvan, kik kapják idén a Balassi-kardot

Szikra János bácsalmási költő és Nelson Ascher brazil műfordító veheti át idén a Balassi-kardot kedden Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel. A díjat a hagyományoknak megfelelően, ezúttal is a budai Gellért szálló gobelintermében február 14-én, Bálint napján fogják átadni.

Az eseményen az 1954-ben született magyar költő versét Madarászi László fogja előadni, míg a brazil irodalmár fordítását Priscilla Lopes d`El Rei. A köszöntő beszédet Léka Géza költő és Pál Ferenc egyetemi tanár fogja mondani. A díjat, jelen esetben a kardokat Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nyújtja majd át a díjazottaknak. Az immár huszonegyedik alkalommal odaítélt irodalmi elismerést, a Balassi Bálint-emlékkardot Molnár Pál újságíró alapította és 1997-ben adták át először, az akkori kitüntetett Tóth Bálint volt, akit azóta olyan költők követtek, mint Nagy Gáspár, Csoóri Sándor, Ágh István legutóbb pedig Agócs Sándor.

Szikra János

A 16. századi magyar költőóriásának emléket állító elismerés azt a célt szolgálja, hogy a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító európai szellemiségű külföldi poétákat jutalmazza. A díj elkészítése, amely egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, a bonyhádi Fazekas József fegyvermester nemes feladata, a díszokleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti.

A díjátadón több művész és intézmény is bemutatja legújabb munkáját, illetve műsorszámát. Itt mutatják be Kovács Zoltán Adj már csendességet című zeneművét, amelyet a Vékey Mariann vezette törökbálinti Cantabile Kórus fog majd előadni Nagy Márta zongorakíséretével. Mihály Gábor szobrászművész bronz Balassi-portréját Szakolczay Lajos művészettörténész prezentálja a közönségnek, Rozs András, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja pedig szavalni fog az eseményen.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33776/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?