Blogolj!

Emberi sorsok, embertelen körülmények

A Gulág Emlékév keretén belül a szovjet kényszermunkatáborokról szóló dokumentum- és játékfilmeket mutattak be Budapesten.

Az alkotások a Gulág Emlékbizottság támogatásával jöttek létre Galgóczy Árpád és Koós Ottó gulágtúlélőkről és Nagy Zoltán Mihály A Sátán fattya című regénye alapján készült játékfilm egy részlete is bemutatásra került. Ezek a filmek annak a sötét időszaknak hiteles lenyomatai – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón.

A Gulág Emlékév február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján ér véget, így záróeseményként felépítik a málenkij Robot emlékparkot Ferencvárosban, illetve a szovjet megszállás áldozatai előtt tisztelgő központi emlékművet a Szabadság téren. Az emlékévhez több mint 250 település csatlakozott különböző rendezvények, események, megemlékezések formájában. Ez azért nagyon fontos, mert Magyarország sikerességéhez a nemzeti önkép, a nemzettudat újragondolása és kialakítása elengedhetetlen. Ehhez pedig az ilyen történelmi megemlékezések kellenek. – mondta Latorcai.

Az eseményen részt vett az egyik dokumentumfilm főszereplője, Galgóczy Árpád is, aki mesélt arról, hogy hogyan tanulta meg az orosz nyelvet, aminek később műfordítóként vette hasznát. Mint mondta, a táborban a magyar emberre jellemző találékonyság volt a kulcs a túléléshez. Csaknem húsz éves büntetést kapott, eközben pedig leleményességének köszönhetően eleinte portrékat készített, minden őr őt kérte fel a rajzoláshoz, emiatt csak kevés időt kellett kényszermunkán töltenie.

A másik dokumentumfilm főhőse Koós Ottó most 102 éves. Neki romantikus történetszálat írt az élet: ’43-ban ismerte meg szerelmét, későbbi feleségét, de időközben a háború és a történelem közbeszólt. 12 év fogság után térhetett csak haza rég nem látott szerelméhez. Pásztor Zoltán, a film rendezője igazi „20. századi tündérmeseként” jellemezte Koós történetét.

Zsigmond Dezső A sátán fattya című alkotása egy 16 éves lány megrázó kálváriáját mutatja be. A fiatal lány lágerbe hurcolt családját akarja meglátogatni, amikor oroszok megerőszakolják. Teherbe esik, de végül megtartja gyerekét, ám környezete eltaszítja és kiközösíti őt.

A Gulág Emlékév keretén belül számos beruházás kerül tető alá, többek között a recski kényszermunkatábor helyén az emlékpark felújítása, a kistarcsai integrálótábor volt főépületének átalakítása könyvtárrá és kiállítóteremmé, illetve a ceglédi gyűjtőtábor helyére múzeumot terveznek a közeljövőben. 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33784/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?