Blogolj!

Dévényi Ádám-estet tartanak a Gödör Klubban

A tavaly, csupán 59 éves korában elhunyt Dévényi Ádám dalszerzőre emlékeznek zenésztársai, kollégái a budapesti Gödör Klubban február 24-én. A koncert során befolyó összeget a zenész özvegyének ajánlották fel.

Az estén fellépnek Dévényi Ádám egykori zenekara, az Átmeneti Kabát tagjai, zenésztársa, Soós Balázs és gyermekkori barátja, Müller Péter Sziámi. Dalait előadja Jordán Adél, Keresztes Tamás, Börcsök Enikő, Kovács Patrícia, Péter Kata, Szabó Annie, Karsai Edina, Szabó Ádám, Simán Tóth Éva, Pereszlényi Erika, Mohai Tamás, Vas Zoltán, Krulik Zoltán, Korom Attila, Geltz Péter, Reöthy Gábor, Cserepes Károly és Fenyő Iván - közölték a szervezők az MTI-vel.

A zenész tizennégy évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte, a folk-rock mozgalom progresszív ágának művelőjeként olyan zenekarokban játszott, mint a Vízöntő, a Tabula vagy a Vasmalom. Dalait legtöbben Rolls- és Bikini-átdolgozásai révén ismerik, ő írta a Bikini egyik legsikeresebb lemeze, az 1989-ben kiadott Közeli helyeken dalszövegeit, de ő szerezte például az Adj helyet, az Izzik a tavaszi délután, a Lakótelep, a Megadtam magam a mának, a Ne ébressz fel! és a Ne legyek áruló! szövegét is. Több kitérőt tett, említésre méltó a Postássy Julival kiadott közös lemeze (Nincs kegyelem, 1986), de szerepelt Makám-albumon, a Vasmalom szamizdatos kazettáján, vagy a Tilos Rádió válogatásán is. Éveken át önállóan (vendégzenészekkel) lépett fel a Fiatal Művészek Klubjában, apró stúdiószínházakban (Kamra, Stúdió K) vagy kávézókban.

Saját szerzeményeit csak 1990-ben jelentette meg először: az Adj helyet című kazettán Soós Balázs mellett Börcsök Enikő színésznő működött közre. Az 1994-es Mindennapi éjek CD-n is megjelent, de utána csak két saját kiadású kazetta készült (Szabadság miatt zárva - 1996, Abszint - 1999). 1998-ban a szakmai szavazáson Az év szövegírója díjat nyerte. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként, évekig a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt.
Előadóestjein együtt játszott mások mellett Jordán Adél színművésszel és Mohai Tamás gitárossal, ő szerezte Szőke András Európa kemping és Citromdisznó című filmjének zenéjét. Festményeiből, grafikáiból több kiállítás volt. 2006-ban megalakította az Átmeneti Kabát zenekart, amely 2008-ban Olyan jó címmel CD-t jelentetett meg.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33870/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?