Blogolj!

Elhunyt Cseri Kálmán református lelkipásztor

Cseri Kálmán korunk egyik, ha nem a legnagyobb hatású igehirdetője volt, akinek személyével nemcsak a magyar reformátusok, hanem más keresztény felekezetek, s az Istent kereső emberek hitre és emberségre ébresztője is távozott.

1939. április 30-án született Kecskeméten, majd itt is érettségizett 1957-ben. Lelkészi oklevelét 1962-ben vette át Budapesten. Három évig Cecén, majd hat évig a főváros Budahegyvidéki Református Gyülekezetben szolgált, mint segédlelkész. 1971-től harminckilenc éven át a Pasaréti Református Egyházközség vezető lelkésze volt, s innen is vonult nyugdíjba még 2010-ben.

A kiemelkedő közösségformáló egyéniségével vezetett református gyülekezetet az eltelt évtizedek alatt országos hírűvé vált. Az itt elhangzott igehirdetéseit sokan hallgatták, olvasták szerte a Kárpát-medencében. Hitvallása szerint minden gyakorlati kérdésben is Isten igéje, a Biblia szerint szeretett volna dönteni és cselekedni. Lelkipásztori életútja során arra törekedett, hogy rávezesse az embereket arra, hogy mindenki, aki a szentírást kezdi megismerni, mindig elcsodálkozhat azon, hogy a legkülönbözőbb életkérdésekre lel valódi válaszokat. S, hogy megértheti: valóban idő felett áll az Isten igéje.

Cseri Kálmán nemcsak kiváló lelki vezető volt, hanem a református lelkipásztori irodalom kiemelkedő művelője is, akinek népszerűsége nem állt meg Magyarország határain, hiszen a határokon túl is széles körben ismerték és szerették. Több mint húsz önálló, számos kiadást megért kötete, nagyszámú folyóiratcikke és publikációja jelent meg.

2016. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, idén januárban pedig a Károli Gáspár Református Egyetem tiszteletbeli doktora címet vehette át.

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33893/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?