Blogolj!

Digitalizálták a Gulág-anyagokat

A Gulág emlékév keretén belül végre sikerült digitalizálni azt a rengeteg anyagot, amik ezidáig nem kerültek a nyilvánosság elé. Az összeállított dokumentumokból oktatóanyagot készített a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

Hatalmas anyagról van szó, ugyanis mintegy 700 ezer oldalnyi iratot kellett online verzióban feldolgozni. Az oktatóanyag interaktív formában készült el, aminek segítségével mindenki többet megtudhat a negyvenes évek sötét korszakáról. A lágerekbe és málenkij robotra elhurcoltak történetei minden eddiginél részletesebben tárulnak majd mindenki elé, amik kutatási anyagokkal és forrásokkal vannak kiegészítve.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató helyettese elmondta, hogy a magyarok a Gupvi- és gulág-táborokban című interaktív, multimédiás és folyamatosan bővülő oktatóanyag az MNL korábbi két alkalmazásával (Rendszerváltozás Magyarországon 1987-1990 és Koncepciós perek Magyarországon 1945 után) együtt vált szabadon hozzáférhetővé a levéltár Oktatólapok internetes oldalán. A közép- és felsőoktatásban is jól használható felületen több órányi hang- és videóanyag, mintegy 15 ezer oldal eredeti levéltári irat, számos fotó, tudományos értekezések és névlexikon böngészhető.

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/33942/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?