Blogolj!

Halmos mester rejtett oldala

Ha meghalljuk Halmos Béla nevét elsősorban a népzenében és a népzenekutatásban elért kiváló eredményei jutnak az eszünk, azt azonban kevesen tudják róla, hogy eredeti végzettsége építészmérnök. Sok pályatársához hasonlóan, ő is kiváló fotográfus volt, amiről mi is meggyőződtünk a Kolta Galéria Idegen földön jártomban című kiállításán, ahol a művész 1973-ban, Japánban készített fotóiból láthattunk egy összeállítást. 

A pénteki kiállítás megnyitóra kicsit korábban érkeztünk, hogy meglessük: hogyan telik meg szépen lassan a galéria. Az érdeklődök többségében családtagok, egykori barátok és kollégák voltak, de persze „szimplán” a művészetre kíváncsi látogatók is voltak szép számmal. Majd mikor már egészen megtelt a terem kezdetét vette a megnyitó, és Katkó Tamás fotóművész – egyben a galéria művészeti vezetője – ragadta meg a szót, aki elmondta, hogy egy levéllel kedveskedett Halmos Béla barátjának a megnyitóra, de olyan mélyen érinti, hogy Szebeni Gál Verát kérte meg a felolvasásra. Az érzelmes gondolatmenetből nem csak azt tudhattuk meg, hogy mennyire hiányzik számára (is) a barátja, de az is kiderült, hogy bizony kemény volt a munka Bélával, viszont mindig meghozta gyümölcsét. 

Volt még persze zene és tánc is (Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása és zenekara és Szilvásy Márton jóvoltából), majd indulhatott a képek mustrálása, mindenki elmerülhetett a fotókban. Érdekes volt úgy vizsgálni a kiállított képeket, hogy közben tudtuk készítőjük egy merőben más területen alkotott, mégis képes volt egy ilyen fotósorozatot létrehozni. 

A sorozatból jól kivehető mind a mester szakmája, mind a hivatása. Kiválóan keverednek az ősi japán szokásokat és népviseleteket bemutató képek a modern épületfotókkal és a tűpontos beállításokkal. Figyelemreméltó és hiánypótló a kiállítás, ami nem csak azoknak szól, akik szeretik Halmos Bélát és munkásságát, hanem azoknak is, akik fogékonyak a művészetre, úgy általában. 

Az Idegen földön jártomban (Japán, 1973) című kiállítás 2017. február 17. – március 17. között várja az érdeklődőket, a Kolta Galériában.

Címkék: Eseménynaptár
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/34015/pics/lead_800x600.jpg
Eseménynaptár
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?