Blogolj!

1956 úgy, ahogy eddig nem láttuk

A múlt és a jövő találkozik a modern technika segítségével a Terror Házában az Egy akaraton 1956-2016 című időszaki kiállításon. A tárlat ezúttal hat új filmmel gazdagodott. 

A hat film - fiktív és dokumentumfilmek egyaránt – modern eszközökkel tekinthetők meg a tárlaton. Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója elmondta, hogy a fiatalokat akarják ezzel a megoldással még jobban elérni, megszólítani. A kiállítás folyamatos telt házzal megy tavaly nyár óta, ahol úgynevezett VR-szemüveggel lehet megnézni a filmeket. A szemüveg segítségével 360 fokban láthatjuk a körülöttünk zajló eseményeket, és különlegessége, hogy mindig csak az beszél a portréfilmekben, akire a néző éppen ránéz. 

A négy új fikciós kisfilm egyikében egy pesti utcán ételért induló fiút követhet a néző, egy másikban pedig barikádharcot élhet át közelről. A harmadik alkotás a 60-as években játszódik, míg az Üzemzavar című táncos-zenés módon meséli el egy gyárban dolgozó munkások lázadását.

Ez egyfajta összetartást, egységet képez a múlt és a jelenkori magyarság között, közelebb érzik magukat a magyar történelem egy fontos eseményéhez a látogatók. Nemzeti egység nagyon nehezen és ritkán jön létre, ha viszont valaki egyszer megtapasztalja, mint az 56-os hősök, mindig erre fog vágyni - fogalmazott Tallai Gábor, aki szerint egy közösség abban a pillanatban válik nemzetté, amikor a rengeteg különálló akarat egy irányba fordul. Az 56-os forradalom napjaiban ez az irány a nemzeti szabadság, függetlenség visszaszerzése volt.

 

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/34044/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?