Blogolj!

Két új kötettel jelentkezett Szakolczay Lajos irodalomtörténész

Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész és kritikus két új kötettel is jelentkezett. Az elsősorban az elmúlt öt év irodalomtudományi tanulmányaiból válogató Korunk farsangja, valamint az esszéket, kritikákat és színházi tárgyú írásokat is tartalmazó Jövőben a múltunk című könyveket csütörtökön mutatják be Budapesten.

A szerző az MTI-nek elmondta: a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Korunk farsangja című kötet első felében József Attilával, valamint műveinek képzőművészeti hatásaival foglalkozó válogatott írásai kaptak helyet. A kiadványban számos pályakép is található, mások mellett Jékely Zoltánról, Nagy Lászlóról, Székely Jánosról, Juhász Ferencről vagy Nagy Gáspárról, ám a szövegek közül nem egy az irodalomkritika által eddig kevésbé feldolgozott alkotókról rajzol portrét.

A kötetben Húsvéti sonka címmel egy saját dokumentum-novellát is közzétesz Szakolczay Lajos. Mint elmondta, egy azóta elhunyt egykori iskolatársa a történtek után öt évtizeddel merte bevallani, hogy gyermekkorában a Hortobágyra telepítették ki családjával. Egy alkalommal kislányként kilométereken át vonszolt magával mezítláb egy nagyobb darab sonkát a tanyára, ahol aztán a rendőrök rögtön elszedték tőle.

A Napkút Kiadó gondozásában jelent meg a Jövőben a múltunk című kötet, amelynek bevezető, Toll című ciklusában a magyar irodalom jelenét, például a balatonszárszói találkozó ma is érvényes örökségét tárgyaló vitaírások kaptak helyet. A Kronosz képzelmei című fejezet a magyar irodalom és művelődés múltjával foglalkozó szövegeket ölel fel, míg a Gong című ciklus a szerző színházkritikáiból válogat.

A Kortárs című folyóiratban 1995-1996-ban megjelent közel hatvan kritika, híven az Illyés Gyula által emlegetett ötágú síp összehangolásának gondolatához, a magyarországi alkotók könyvei mellett erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és a nyugati magyar irodalom szerzőivel foglalkozik - mondta el Szakolczay Lajos. Hozzátette: az utolsó, Búcsú és siratás című ciklusban a hozzá közel álló alkotókhoz - mások mellett Gion Nándorhoz és Csoóri Sándorhoz - írt nekrológok szerepelnek. 

A határon túli magyar irodalom elismert kutatójaként számon tartott szerző az MTI-nek hangsúlyozta azt is: a kommunista diktatúrák összeomlásával jelentősen átalakult a határon túli magyar irodalom helyzete is. A szabadság révén a fiatalabb nemzedék művészete ma már nem annyira az anyanyelv védelmére, megőrzésére helyezi a hangsúlyt. 

Bár ma még nehéz eldönteni, mi bizonyul a kortárs irodalomból időtállónak, az biztos, hogy az új költői nyelvezettel dolgozó fiatalabb korosztály Erdélyben, Szerbiában és Szlovákiában is nagyon erős irodalmi hagyományra támaszkodhat - mutatott rá Szakolczay Lajos, aki szerint a legnehezebb helyzetben a politikai és gazdasági problémák által is sújtott 150 ezer fős kárpátaljai magyar közösség irodalma van, az idősebbek mellett kevésbé látszik egy új szerzőgeneráció formálódása.

Forrás: MTI

Címkék: Hírek
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/34185/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?