Blogolj!

Meghalt Berek Katalin, a nemzet színésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után vasárnap elhunyt Berek Katalin Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - tudatta a család hétfőn az MTI-vel.

Berek Katalin 1930. október 7-én született szegény makói családban, a város árvaházában nőtt fel. Nyolcévesen már a szegedi színházban játszott gyermekszínészként, a Színiakadémián Gellért Endre osztályában Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre, Váradi Hédi volt az osztálytársa. Miután megszerezte diplomáját 1952-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol tizennyolc évig volt az ország első társulatának a tagja. 1970-ben az egyik alapítója volt a legendás 25. Színháznak, ahol kollégáinak többsége a főiskoláról frissen kikerült fiatal tehetségek vagy amatőrök voltak. A névadás is neki köszönhető, ugyanis ez volt a huszonötödik színház Magyarországon. Nagy lelkesedéssel vett részt a színház formai megújulásokat kereső művészi programjában, melynek köszönhetően a hazai alternatív színjátszás egyik megteremtője lett. A művésznő itt élhette ki először rendezési vágyát is, a többi közt színpadra állította Don Quijote Gyurkó László-féle történetét. Majd 1974-ben, amikor az amatőrök helyét átvették a szakmabeliek visszatért a Nemzetibe, ahol egy idő után már nem érezte jól magát, így 1985-ben Győrbe ment, ahol elhalmozták szerepekkel és minden műfajban kipróbálhatta magát. Többek között a Csárdáskirálynő című Kálmán Imre-operett Cecíliáját is eljátszhatta, Madách Tragédiájában nő létére ő volt Lucifer. 1991-ben a kecskeméti Katona József Színház tagja lett, ahol megkapta Orbánné parádés szerepét Örkény Macskajáték című drámájában.

Hivatása volt az élete, rengeteget dolgozz nem kímélte magát, még akkor sem, amikor egy szívroham képében megérkezett az első intő jel. 1993-ban nagy szerepálma, Az öreg hölgy látogatása főszerepére készült, amikor súlyos agyvérzést kapott. Nagyon válságos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, beszélni nem tudott, és egy ideig nem is látott. Az orvosok nem láttak sok reményt a javulásra, azt mondták, hogy többé nem fog tudni járni és beszélni, de ő emberfeletti kitartásának köszönhetően mindkettőt újra megtanulta. Betegsége után már egy évvel egy szöveg nélküli szerepben, az esztergomi várszínház A szentek kútja című előadásában néma koldusasszonyként láthatta újra a közönség, majd Lorca Vérnász című drámájában kapott tizenöt mondatos szerepet az Új Színházban.

A színészet mellett gyakran mondott verseket is, legtöbbször József Attila, Nagy László és Weöres Sándor műveit. Újabb bizonyíték tehetségére, hogy Latinovits Zoltán letérdelt és kezet csókolt neki, miután hallotta tőle előadásában Nagy László Menyegző című költeményét. Életműve több mint hetven évnyi színpadi szereplés, főbb szerepei: Adela (Lorca: Bernarda Alba háza), Kata (Shakespeare: A makrancos hölgy), Elektra (Gyurkó László: Szerelmem, Elektra). 2002-ben ő is szerepelt az új Nemzeti Színház nyitóelőadásán, Madách Imre Az ember tragédiájában a Föld szellemét alakította.

Munkája elismeréseként két alkalommal is megkapta a Jászai Mari-díjat (1957, 1963). 1973-ban a szép magyar beszédért odaítélt Kazinczy-díjjal tüntették ki. 1970-ben érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, 2000 augusztusában a Nemzet Színésze kitüntető cím első tizenkét tulajdonosának egyike lett. 2007-ben a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja, a következő évben Budapest díszpolgára lett. Tájkép magammal címmel 2004-ben életrajzi kötete jelent meg.

Címkék: Gyász
http://kulturvilag.blogstar.hu/./pages/kulturvilag/contents/blog/34973/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?